«Яка шаурма, коли триває війна?»: під АП близько двох тисяч активістів вимагали від Зеленського не допустити капітуляції

12.06.2019
«Яка шаурма, коли триває війна?»: під АП близько двох тисяч активістів вимагали від Зеленського не допустити капітуляції

«Яка шаурма, коли триває війна?»

Із вигуками «Ні — капітуляції та реваншу проросійських сил в Україні», «Кучму геть!» та «Вова, в нас іде війна — зачекає шаурма» близько двох тисяч мітингувальників зібралися під стінами адміністрації президента у понеділок ввечерi.
 
Причиною акції стали заяви президента Володимира Зеленського та його команди, зокрема Леоніда Кучми, котрий очолює українську сторону в Тристоронній контактній групі. Активістів обурили слова другого президента України про можливе скасування економічної блокади тимчасово окупованих територій. Він також запропонував провести аудит «націоналізованих» бойовиками підприємств. Як зазначають у розмові з «УМ» самі мітингарі, останньою краплею стала заява — заборонити ведення вогню у відповідь. «За 5 років війни такі слова я очікувала почути від бойовиків або ж від російської сторони. Але як таке може говорити представник України, другий президент країни? Я б дуже хотіла побачити його на місці українського військового, у якого стріляють, а він не має змоги стріляти у відповідь. Часом здається, що для тих, хто при владі, не існує війни, вони думають, що все, як у фільмі. Перш ніж робити такі заяви, Леоніду Кучмі варто було б з’їздити на Донбас», — заявила активістка з плакатом у руках «Капітуляція — зрада. Думай» Марина Овдій.

Що кажуть в АП?

У свою чергу, вже після виступу Леоніда Кучми речниця президента Володимира Зеленського Юлія Мендель наголосила, що такі домовленості мають відбуватися винятково «у форматі двостороннього руху». «Фраза, яка розійшлася в медіа, вирвана з контексту. У контексті йшлося про те, що це взаємне зобов’язання. У Мінських угодах прописане зупинення вогню. Українська сторона має це зробити зі свого боку, але й російська обов’язково повинна зупинити вогонь зі свого. І заклик припинити вогонь, не стріляти, стосувався насамперед протилежної сторони. Це шлях iз двостороннім рухом», — наголосила прессекретар президента. Також вона додала, що зняти економічну блокаду з окупованої частини Донбасу можуть лише після скасування рубльової зони і псевдонаціоналізації, яку провели проросійські бойовики.
 
Активісти склали цілий перелік вимог, який передали на Банкову. У ньому, зокрема, вимагають кадрових рішень. Одне стосується прессекретаря Володимира Зеленського Юлії Мендель. Активісти вважають, що своїми заявами вона «дискредитує українських військових на міжнародній арені». Ще одна вимога щодо голови АПУ Андрія Богдана.

Але на цьому не все...

На сторінці акції у «Фейсбуцi» повідомляється, що метою заходу також є «введення у групу, що складає дорожню карту до Мінська, ветеранів АТО, які мають довіру у військовому оточенні». Біля таблички з написом «Президент України» мітингарі  прикрiпили фото загиблих на Донбасі українських військових. Окрім цього, активісти біля дверей адміністрації спалили білий прапор, назвавши його символом капітуляції: «Ми не відступимо. Якщо й надалі лунатимуть такі заяви, то президенту варто зрозуміти, що нас буде більше», — заявив активіст Олег Ярошенко.