«Межигір’я» до маразму доведе: ГПУ закидає Ющенку «вступ у змову» з Януковичем ще з 2002 року

12.06.2019
«Межигір’я» до маразму доведе: ГПУ закидає Ющенку «вступ у змову» з Януковичем ще з 2002 року

(Фото з Facebook-сторінки Віктора Ющенка.)

У це важко повірити, але окремі слідчі Генпрокуратури «свято переконані», що третій президент Віктор Ющенко свого часу «вступив у змову» з Віктором Януковичем, щоб перевести резиденцію «Межигір’я» з Держуправління справами (ДУС) у сферу відповідальності Кабінету Міністрів.

 

Мовляв, за певної схеми резиденція згодом опинилася у розпорядженні Януковича.

 

Коли постало питання про висунення підозри, Віктор Андрійович не став уникати слідчих і, до їхнього подиву, особисто прибув до ГПУ, оскільки вважає, що в цій справі є політичний контекст. 

 

«Подробиці питайте у Горбатюка»

На минулому тижні стало відомо: Генеральна прокуратура висунула Вікторові Ющенку підозру в розтраті майна. При цьому підозру попервах було направлено поштою. 
 
Першим про це у своєму telegram-каналі повідомив народний депутат Сергій Лещенко. За його словами, колишній глава держави підозрюється за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою).
 
Підпис слідчого О. Ф. Смітюха після зустрічі 
з Віктором Ющенком та його адвокатом. 
 
«Підозру висунула Генпрокуратура в рамках справи про резиденцію «Межигір’я», яка була виведена з державної власності у 2007 році», — написав Лещенко. Мовляв, Ющенко нібито в змові з Віктором Януковичем перевів «Межигір’я» з Держ­управління справами в сферу відповідальності Кабінету Міністрів, який передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», а те, у свою чергу, вивело резиденцію з держвласності на користь фіктивної донецької фірми.
 
«Після цього Янукович почав будувати в «Межигір’ї» персональний рай», — нагадує нардеп і колишній журналіст, який останнім часом потрапляв у корупційні квартирні скандали та неодноразово змінював політичних покровителів. 
 
Пізніше речниця генерального прокурора Лариса Сарган підтвердила ЗМІ, що експрезидента Віктора Ющенка підозрюють у розтраті майна на загальну суму 540 мільйонів гривень. Вона відзначила, що йдеться про кримінальне провадження від 25 грудня 2015 року.
На прохання озвучити якісь подробиці у справі речниця генпрокурора сказала: «Подробиці є у Горбатюка (керівник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк. — Ред.), який цю підозру надіслав у письмовому вигляді».
Зауважимо, що йдеться про того самого пана Горбатюка, який останнім часом не приховує амбіцій стати наступним генпрокурором і всіляко намагається засвідчити свою готовність співпрацювати із Зе-командою, що прийшла до влади на Банковій. 

Смітюх-дядько і Смітюх-племінник 

Утім Ющенко, не ховаючись, уже 4 червня приходив до слідчих ГПУ. Цей факт підтвердив пресі начальник Другого слідчого відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрій Радіонов.
На запитання журналістів, чому повідомлення про підозру Ющенку не вручали, а надсилали поштою, Радіонов сказав, що «ГПУ — не кур’єрська служба», і надсилання підозри за місцем проживання є способом, передбаченим КПК.
На прохання повідомити, чи давав Ющенко якісь свідчення, Радіонов відповів, що «волів би не розголошувати деталей, щоб не зашкодити слідству». На питання, чи обиратимуть Ющенку міру запобіжного заходу, Радіонов сказав, що міра запобіжного заходу обирається з урахуванням багатьох складових: і тяжкості злочину, і попередньої поведінки підозрюваного.
 
«Якщо ми встановлюємо, що людина весь час проживала на території України, якщо з’являється добровільно за викликом слідчого, якщо отримує документи, не перешкоджає, то немає цієї підстави для обрання міри запобіжного заходу», — сказав Радіонов. 
 
Наразі ж розслідування триває, і Ющенка разом з іншими фігурантами викликатимуть на допити. Радiонов також повідомив, що справу постараються якнайшвидше передати до суду, щоб «особи якомога швидше отримали доступ до правосуддя».
 
Цікавий факт: слідчим, у присутності якого Ющенко та його адвокат підтвердили автографами факт ознайомлення з підозрою, виявився О. Ф. Смітюх, племінник колишнього нардепа-«регіонала» Григорія Смітюха. Свого часу саме цей дядько був заступником керівника ДУС Ігоря Бакая і саме його Ющенко звільнив iз посади через спробу «прихватизувати» квартиру. Бува, в цьому випадку не йдеться про конфлікт інтересів щодо слідчого й навіть банальну помсту з боку родини Смітюхів? 

До зустрічі в суді 

Не змовчав і сам Віктор Ющенко. Після спілкування зi слідчими він відкидає звинувачення Генеральної прокуратури у розтраті 540 мільйонів гривень і заявляє, що не збирається переховуватися.
Про це третій президент написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi»: «Коротко суть вказаної підозри зводиться до того, що нібито я з 2002 року вступив у змову з Януковичем щодо заволодіння ним урочища Межигір’я. Не бачу приводу ховатися або прикидатися хворим, як це стало модним. Усілякі обвинувачення відкидаю, бо не бачу ані підстав, ані доказів. У суді я це беззаперечно доведу!».
 
За його словами, у справі є політичний підтекст. «Суспільство бачить, як поступово знята відповідальність практично з усіх фігурантів гучних справ щодо сепаратизму, державної зради та вбивств на Майдані. Тому доводиться вишукувати нові гучні справи, імітувати бурхливу діяльність», — вважає Ющенко.
 
Відтак Віктор Андрійович та його адвокати в суді доводитимуть свою правоту.
 
Зокрема, адвокат Віктора Ющенка Віталій Наум заявив у коментарі ВВС-Україна: «Готові постати перед судом і доводити свою повну невинуватість. Люди, які мають хоч найменше розуміння подій в Україні у той час, розуміють, що ця справа — абсурд!».
 
І додав, що за весь час роботи адвокатом «такої ахінеї, як ця підозра, ще не читав». Пан Наум вважає, що вийде «черговий пшик», як і з багатьох гучних справ останніх років, які закінчились практично нічим.
 
Згодом у коментарі «Радіо «Свобода» пан Наум зазначив: «Прокуратура вважає, що Віктор Ющенко вступив у злочинну змову з Віктором Януковичем iз метою, щоб останній заволодів «Межигір’ям», що він вступив у змову в 2002 році, а заволодів у 2007 році. Ті, хто пам’ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють яка в цьому абсурдність».
 
Адвокат Наум уточнив, що Кабмін написав листа в Держуправління справами президента з проханням передати «Межигір’я» з балансу держуправління на баланс уряду.  
 
Зауважимо, що виведення резиденції з державної власності могло відбутись у 2007 році. На той час Віктор Янукович був прем’єр-міністром. Між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем у той час був черговий тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами парламенту осені 2007 року.
 
«Тому звинувачення у бік Ющенка в цій справі такі ж абсурдні, якби стверджували, що Дмитро Ярош уклав якийсь меморандум про співпрацю з Володимиром Путіним», — стверджує пан Наум.