Травмований під час кровопролиття на харківському ринку «Барабашово» телеоператор переніс інсульт

11.06.2019
Конфлікт, який уже більше року триває на території одного з найбільших речових ринків Європи, днями увінчався відвертим криміналом.
 
 
Під час чергової сутички між опонентами невідомі молодики напали на оператора служби новин «Вісті» телеканала «Тріолан» Вадима Макарюка і жорстоко його побили.
 
 
Журналіст потрапив до реанімації лікарні швидкої невідкладної допомоги, де йому діагностували крововилив у мозок. Через добу у 36-літнього журналіста стався інсульт.
 
 
Стан його здоров’я медики характеризують як стабільно важкий. У цій же бійні різні ушкодження отримали ще дев’ять осіб.
 
Як «УМ» уже повідомляла, війна на «Барабашово» виникла через конфлікт інтересів між адміністрацією ринку та ініціативними групами, які взялися виконувати роль профспілок. На думку останніх, власники торговельного центру створюють кабальні умови для підприємців, обкладаючи їх непосильними поборами. На якомусь етапі до опонентів адміністрації приєдналися бійці «Національного корпусу», після чого «паперова» війна перейшла у більш радикальну форму. Власне, згадана кривава сутичка стала  черговим етапом у затяжному конфлікті, який уперто не помічають місцеві правоохоронні органи.
 
За даними адміністрації ринку, бійка почалася біля магазину, який орендує учасник АТО. Молодики спортивної статури викинули речі підприємця на вулицю й наказали забиратися геть. У пресслужбі «Барабашово» запевняють, що нападниками були саме представники «Нацкорпусу». У свою чергу, потерпілий нібито одразу покликав на допомогу своїх побратимів, після чого й розгорівся силовий конфлікт. Але лідер харківських радикалів Костянтин Немічев категорично заперечив це звинувачення, повідомивши, що його політична сила не причетна до бійки взагалі.
 
Хто насправді організував протистояння, з’ясо­вують правоохоронці в рамкам відкритого провадження за статтями  «Погроза або насильство щодо журналіста», «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» та «Розбій».
 
«Уже допитано понад три десятки осіб, — повідомила прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик. — Вилучається відео з камер спостереження, де могли потрапити події. Звертаємося до громадськості: може, хтось знімав на телефон. Встановлюємо всіх учасників подій».
 
У свою чергу, представники різних ЗМІ готують листа до правоохоронців Харкова, міністра Арсена Авакова та Володимира Зеленського з проханням, аби ті допомогли справедливо розслідувати факт побиття їхнього колеги. Підготувала листа до президента і адміністрація «Барабашова», в якому події на ринку розцінює як рейдерське захоплення і просить захисту від радикалів. Останні, до речі, теж не залишилися в боргу.
 
«Сьогоднішня ситуація в Харкові, — повідомили представники «Національного корпусу» на своєму сайті, — сигнал до майбутньої «повномасштабної війни» підприємців і патріотів проти олігархату і корумпованих чиновників, які роками грабували країну і встановили свої рабовласницькі правила».
 
Схоже, літо на Слобожанщині обіцяє бути гарячим...