Мешканці окупованого Криму у соцмережах скаржаться на хронічну нестачу води та її жахливу якість

07.06.2019
Мешканці окупованого Криму у соцмережах скаржаться на хронічну нестачу води та її жахливу якість

Минуло вже п’ять років із моменту переходу півострова під юрисдикцію Росії, проте ще й до цього часу кримчани живуть в умовах водної блокади без перспектив розв’язання цієї проблеми.
 
 
У Кремлі досi не знають, що робити з окупованим «надбанням», яке обходиться російському бюджету занадто дорого, й тенденція до збільшення розміру прямої фінансової допомоги Москви півострову зберігається.
 
 
Захоплений Крим став однією з найбільш дотаційних територій, а потенціалу для заробітку грошей своїми силами у півострова немає.
 
 
«Проїхавши по степовій зоні півострова, ви швидко переконаєтеся, що тут немає більше ані квітучих садів, ані виноградників — усе прийшло у занепад, — журиться мешканець Криму Анатолій. — Води дійсно немає, але вона вже й не потрібна тим аграріям та фермерам, які просто збанкрутували через її нестачу». 
 
Не секрет, що за п’ять років окупації, сільське господарство Криму більше, аніж на 60 відсотків скоротило свої обсяги. Прямі витрати Росії на утримання Криму становлять щонайменше 128,7 мільярда рублів на рік (це близько 2,3 мільярда доларів).
 
Проте оцінки аналітиків iз приводу непрямих втрат варіюються від 10 мільярдів до 50 мільярдів доларів на рік.
 
Нагадаємо, що до 2014 року Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією, постачання води з Херсонщини припинили. 
 
У червні 2018 року окупаційна влада Криму була змушена оголосити режим надзвичайної ситуації через посуху на півострові. За даними пресслужби російського мінсільгоспу Криму, прямий збиток через посуху лише за один рік становить у 237 мільйонів рублів, а недоотримані доходи аграріїв від недобору врожаю — понад 4 мільярди рублів.
 
— Щоб хоч якось вижити, мешканці півострова змушені самостійно бурити свердловини, але більша частина з них зроблена кустарним чином через страх кримчан перед великими податками, — розповідає кримський еколог Маргарита Литвиненко. — У підсумку, морська вода просочується через ґрунт у саморобні джерела, пити цю рідину неможливо, окрім того, відбувається засолення ґрунту на території всього півострова.
 
Залякані тоталітарним режимом Кремля мешканці окупованого півострова бояться відкрито говорити правду, але через соціальні мережі можна дізнатися про справжній стан справ. 
 
Люди активно публікують ті пропозиції стосовно водопостачання Криму, які продукують російські чиновники, та відверто глузують з їхньої недолугості.
 
Так, колишній мер Москви Юрій Лужков запропонував вилучити на території Росії частину стоку притоки річки Дніпро — Десни та перенаправити його у басейн Оки, а далі — у Волгу та Дон із подальшим перекачуванням через Керченську протоку в кінцеву частину Північно-Кримського каналу. На думку кримчан, це найбожевільнiша пропозиція з усіх, адже відверто межує з психіатричним діагнозом «олігофренія», окрім того, її взагалі неможливо реалізувати на практиці.
 
Ще один «розумник» iз російської Думи запропонував перекинути воду в Крим iз басейну річки Кубань. Псевдопроект уже оцінили у 425 мільярдів рублів плюс 20 мільярдів щорічних витрат.
 
На думку мешканців окупованого Криму, заради «відкату» скоро хто-небудь iз російських чиновників додумається зайнятися перекиданням води у Крим з озера Байкал. Обговорюються й інші, більш реалістичні проекти водопостачання Криму, але вони надзвичайно затратні та екологічно небезпечні.
 
Та існує ще чимало відверто безглуздих пропозицій, озвучених від імені російських чиновників, які більше нагадують «чесне віднімання» грошей у населення Криму під виглядом забезпечення його питною водою.
 
«Вчений запропонував добути воду з каналізації для Криму, — іронізує блогер Слава Масонський. — Це федеральний, а точніше, фекальний проект...»
 
Соціальні мережі окупованого півострова Крим рясніють фотографіями, які роблять мешканці півострова у своїх домівках. Люди демонструють каламутну рідину незрозумілого кольору, що тече з їхніх кранів, та обурюються, як можна підвищувати ціни на воду, якщо її щодня подають по годинах, а говорити про її якість узагалі не доводиться. 
 
До епіцентру водної проблеми потрапили такі курортні міста, як Джанкой, Євпаторія, Саки, приміські села Севастополя, а також увесь північний Крим.
 
На території окупованого півострова досі реально можна користуватися лише водою з підземних джерел, а також вологою з 15 водосховищ, які наповнюються природним шляхом у сезон дощів. 
 
Синоптики вже склали прогноз на літо-2019, яке на окупованому півострові знову буде посушливим. Отже, мешканці анексованої території змушені щорічно підраховувати багатомільйонні збитки у сфері туризму та сільського господарства та з сумом мріяти про відновлення нормального водопостачання після возз’єднання з материковою частиною України.