Скандал в оборонці: армія не зможе отримати найближчим часом уже готові БТР-4

07.06.2019
У вітчизняній оборонній галузі розгорівся скандал, через який армійські підрозділи не зможуть отримати найближчим часом уже виготовлені БТР-4.
 
 
Причина серйозна: представники Міноборони, що контролюють якість робіт на Харківському «ХКБМ ім. Морозова» відмовилися приймати бойові машини, допоки підприємство не підтвердить хімічний склад фінської броні на її відповідність чинним в українському військово-промисловому комплексі стандартам.
 
 
Останні були прийняті ще за радянських часів і, як запевняють фахівці, давно застаріли. Більше того, БТРи зi сталі, яка має сертифікати якості ЄС та Фінляндії і відповідає стандартам НАТО, вже кілька років поспіль виготовляються на вітчизняних підприємствах ВПК і донедавна не викликали претензій у військових. 
Раптову зміну пріоритетів днями прокоментували в ДК  «Укроборонпром».  
 
Як повідомила прес-служба концерну, до війни аналогічну продукцію в Україні виготовляв лише «Алчевський металургійний комбінат». Після окупації міста таке виробництво спробували налагодити на іншому підприємстві, але поки тривав організаційний процес, зброярі почали купувати аналогічну продукцію в європейських компаній.
 
Наразі вітчизняна сталь уже з’явилася на ринку, але вона потребує додаткового загартування. Виконати цю роботу може сьогодні в Україні теж  одне підприємство — «Лозівський ковальсько-механічний завод», проте там працюють лише з невеликими деталями. Тобто зброярам для виготовлення корпуса доводиться зварювати кілька окремих листів, що збільшує термін виробництва і вартість самої продукції.
 
Тим часом європейські аналоги поставляють уже в загартованому вигляді, потрібними замовнику партіями і при цьому коштують вони не дорожче.
 
«З точки зору захисних властивостей, як українська «71» сталь, так і сталі з ЄС — однакові, — кажуть в «Укроборонпромі». — Тобто для бійця немає різниці, з якої броні зроблений корпус БТР-4, він однаково якісно захистить його від ворожого вогню.
 
Перша партія БТР-4, корпуси яких виготовлені з натовської броні, відповідно до спільного рішення з Міноборони, була допущена до підконтрольної експлуатації у військах. І досі жодних нарікань од військових на натовську броню БТР-4 не було».
 
Коли в оборонному відомстві знайдуть потрібний консенсус, наразі невідомо. У концерні таку ситуацію називають «абсолютним абсурдом і серйозним прецедентом, який може мати критичні негативні наслідки для всього оборонно-промислового комплексу України».
 
Адже вся нова зброя, яку виготовляють сьогодні не лише державні, а й приватні компанії, конструюється відповідно до загальносвітових сучасних стандартів, а не радянських «ГОСТів».
 
До речі, в цього сектору вже почалися проблеми. Днями «Житомирський бронетанковий завод» через позицію Міноборони призупинив роботу цеху з виробництва корпусів БТР-4 і ризикує отримати штрафні санкції, якщо вчасно не виконає замовлення.