Ющенко готовий доводити у суді абсурдність звинувачень у справі про передачу Януковичу Межигір’я

07.06.2019
Генеральна прокуратура підтверджує, що експрезидент Віктор Ющенко підозрюється в розтраті майна на загальну суму 540 мільйонів гривень.
 
Він нібито допоміг Януковичу вивести з приватної власності і присвоїти «Межигір’я».
 
Тим часом представник Віктора Ющенка Віталій Наум назвав підозру абсурдом.
 
Він вважає, що з цього вийде «черговий пшик», як і з багатьох гучних справ останніх років, які закінчились  нічим.
 
Справа стосується механізму виведення з державної власності у 2007 році резиденції «Межигір’я», пише «Радіо «Свобода». Слідство вважає, що Ющенко у змові з Віктором Януковичем перевів «Межигір’я» з підпорядкування Державному управлінню справами до сфери відповідальності Кабінету Міністрів. Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», яке вивело «Межигір’я» з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.
 
Адвокат Ющенка Віталій Наум повідомив у коментарі «ВВС News Україна», що Ющенко та його адвокати готові доводити в суді невинуватість експрезидента. «Готові постати перед судом і доводити свою повну невинуватість. Люди, які мають хоч найменше розуміння подій в Україні в той час, розуміють, що ця справа — абсурд», — сказав пан Наум. Ющенко, за його словами, не ховається і перебуває в Києві.
 
Адвокат відмовився розповідати про справу щодо Межигір’я в деталях, тільки додав, що за весь час роботи адвокатом «такої ахінеї, як ця підозра, ще не читав».
 
Як відомо, після втечі Януковича з України в лютому 2014 року  «Межигір’я» стало національним парком і музеєм корупції, де щорічно бувають мільйони українців та іноземців.
 
Нині в резиденції відбуваються екскурсії й громадські заходи, знімають фільми. Будівлями і зоокуточком «Межигір’я» опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.
 
Наприкінці травня ТОВ «Скомпані» стало переможцем конкурсу на право управління заарештованою резиденцією колишнього президента Віктора Януковича «Межигір’я».
 
Сам Віктор Ющенко також відкидає звинувачення Генеральної прокуратури і заявляє, що не збирається переховуватися. Про це він написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»
 
Ющенко підтвердив, що 4 червня за викликом був у слідчого Генеральної прокуратури, де йому повідомили про підозру.
 
«Коротко суть вказаної підозри зводиться до того, що нібито я з 2002 року вступив у змову з Януковичем щодо заволодіння ним урочища Межигір’я, — написав Ющенко. — Не бачу приводу ховатися або прикидатися хворим, як це стало модним. Усілякі обвинувачення відкидаю, бо не бачу ані підстав, ані доказів. У суді я це беззаперечно доведу», — зазначив третій президент України.
 
За його словами, у справі є політичний підтекст. «Суспільство бачить, як поступово зняли відповідальність практично з усіх фігурантів гучних справ щодо сепаратизму, державної зради та вбивств на Майдані. Тому доводиться вишуковувати нові гучні справи, імітувати бурхливу діяльність», — вважає Ющенко.