Українська «молодіжка» повторила свій успіх на «Турнірі Лобановського» через 10 років після дебютної перемоги

07.06.2019
Українська «молодіжка» повторила свій успіх на «Турнірі Лобановського» через 10 років після дебютної перемоги

Гравці української «молодіжки» віком до 21 року святкують перемогу на «Турнірі Лобановського». (Фото з сайта ffu.ua.)

Після того, як під керівництвом Олександра Голов­ка молодіжна збірна України не змогла виконати своє стратегічне завдання й кваліфікуватися на Олімпіаду-2020, керівництво вітчизняного футболу призначило на посаду керманича «молодіжки» нового очільника, котрим став Руслан Ротань.
 
 
Не так давно він іще грав у складі національної збірної країни, але після несподіваного завершення кар’єри Ротань швидко занурився в тренерську справу.
 
 
У парі з В’ячеславом Шевчуком Руслан кілька місяців потренував донецький «Олімпік», але наприкінці 2018 року, коли у ФФУ вирішили припинити співпрацю з Головком, його призначили на посаду головного тренера української «молодіжки». 
 
Кандидатуру молодого наставника виконком ФФУ узгоджував з очільником національної збірної України Андрієм Шевченком, оскільки, за словами президента ФФУ (віднедавна — УАФ) Андрія Павелка, принциповим питанням була сумісність керівників першої та молодіжної команд.
 
«Молодіжка» буде намагатися працювати так, щоб виконувати своє головне завдання — виховувати гравців для першої збірної. Ми працюватимемо в такому ж напрямі, як працює Андрій Микола­йович та національна команда», — пояснив ключові прин­ципи тренерської співпраці Руслан Ротань.
 
Аби звірити та синхронізувати свої годинники, після завершення клубного сезону Шевченко та Ротань влаштували для своїх підопічних коротенький спільний навчально-тренувальний збір у Харкові, після котрого «молодіжка» вирушила грати на «Турнірі Лобановського», а головна команда країни продовжила підготовку до поєдинків євровідбору-2020 проти Сербії та Люксембургу.
 
Відчувши, за словами Ротаня, рівень та атмосферу першої збірної, побачивши орієнтири, до котрих потрібно рухатися, українські збірники віком до 21 року напрочуд вдало виступили на «Меморіалі» видатного футбольного метра, вперше за десять років здобувши на ньому перемогу.
 
«Я казав хлопцям, що Валерій Лобановський — це кращий тренер сучасності, котрий випередив свій час. Українська збірна лише одного разу вигравала цей турнір, тож я попросив, аби після тривалої перерви трофей знову залишився в Україні», — такими були мотивуючі слова 37-річного наставника української «молодіжки».
 
Спочатку, у півфіналі, «синьо-жовті» розгромили однолітків із Кіпру — 3:0. А у фіналі, залишившись на 37-й хвилині поєдинку в меншості, вирвали перемогу в збірної Ізраїлю (1:0). «Успіх на такому турнірі — не самоціль. Але перемоги такого роду приносять позитивні емоції, на тлі котрих легше готуватися до офіційних матчів», — пояснив Ротань.
 
Восени ж українська «молодіжка» нового скликання розпочне відбір на ЧЄ-2021. Ну а головна збірна країни 7 та 10 червня у Львові зіграє два відбіркові матчі єврокваліфікації-2020 — проти національних команд Сербії та Люксембургу.