Гра на підвіщення: два клуби першої ліги мають непогані шанси пробитися до еліти

07.06.2019
Гра на підвіщення: два клуби першої ліги мають непогані шанси пробитися до еліти

У принциповому дербі «Волинь» i «Карпати» розіграють путівку до еліти українського футболу. (Фото прес-служби ФК «Карпати».)

Шанувальникам українського футболу не звикати до тієї невизначеності, котра в останні роки виникає в міжсезоння, коли приходить час офіційного оголошення учасників майбутнього чемпіонату країни.
 
 
Ось і цього разу формальні підсумки сезону-2018/2019, за результатами котрого має визначитися коло учасників наступного розіграшу в прем’єр-лізі, будуть встановлені 8 червня.
 
 
 
Тоді в Луцьку та Ковалівці, що на Київщині, відбудуться повторні поєдинки перехідного «плей-оф», у яких команди першої ліги  —  «Волинь» i «Колос»  —  спробують вибити з найсильнішого дивізіону країни «Карпати» та «Чорноморець» відповідно.
 
Водночас далеко не факт, що спортивний результат тих двобоїв ляже в основу підсумкового табеля про ранги, адже далеко не все нині вирішується на футбольному полі.
 
Приміром, торік одеський «Чорноморець» програв «стикову» дуель за збереження місця в прем’єр-лізі, однак саме «моряки» залишилися у футбольній еліті, оскільки їхній кривдник iз першої ліги  —  ФК «Полтава»  —  не зміг виконати всі вимоги атестаційного комітету ФФУ для участі в УПЛ.
 
Цікаво, що й нинішній суперник одеситів по перехідному «плей-оф», як-то було й з «Полтавою», має проб­лему з відповідністю домашньої арени атестаційним вимогам еліти.
 
Однак керівництво «Колоса» не наполягає на проведенні домашніх матчів на рідному стадіоні в Ковалівці, заявивши на випадок своєї участі в УПЛ як домашньої арени Київський стадіон імені Баннікова.
 
Водночас вирішальний поєдинок iз «моряками» за путівку до елітного дивізіону «Колос» зіграє в рідних стінах. На вирішальну битву сезону керівництво першолігового клубу скликає вболівальників з усіх око­лиць, забезпечуючи безкоштовних вхід на стадіон, яскраву культурно-розважальну програму та організовуючи для футбольних уболівальників трансфер iз найближчих до села міст області  —  Фастова та Василькова.
 
Примітно, що після перших стикових поєдинків, у яких суперники не забили жодного голу, і «Колос», і «Волинь» мають непогані шанси на підвищення у класі, адже у вирішальний момент розраховують на підтримку своїх фанатів. На боці ж «Карпат» та «Чорноморця» буде їхній великий досвід виступів на найвищому рівні.
 
Утім вирішальне слово у визначенні остаточного складу учасників ПЛ-2019/2020 мають сказати все ж функціонери. Подейкують, що величезні складнощі з проходженням атестації має «Олімпік». Команда, котра по ходу минулого сезону двічі змінювала головного тренера, а також через скандали з договірними матчами залишилася без своїх молодіжних колективів, ризикує опинитися за бортом елітного дивізіону. Відтак місце «олімпійців» у майбутньому чемпіонаті може посісти «Арсенал-Київ», який за підсумками ЧУ-2018/2019 став найгіршим колективом і вилетів до першої ліги.