Кабачкові «викрутаси»: рецепти ошатного рулету і пухкої запіканки

05.06.2019
Кабачкові «викрутаси»: рецепти ошатного рулету і пухкої запіканки

Кабачки — поживні й малокалорійні.

От я й досі не знаю, що мала на увазі моя бабуся, коли говорила, що від кабачків молодшають, але знаю, що її слова не були позбавлені сенсу.

 

По-перше, вона не лише про кабачки багато цікавого і корисного знала (про капусту знали всі, до слова), а й про інші овочі-фрукти. Напевне, всі наші бабусі володіли такими знаннями.

 

По-друге, її стрункий стан у дуже похилому віці і гладенька шкіра обличчя — свідчення правдивості її слів. 

Не будемо вникати в тонкощі корисних властивостей кабачків — повіримо своїм бабусям на слово. Давайте краще — про смак. Страви з кабачків — легкі й приємні, малокалорійні і дуже смачні. Вдало приготовлена кабачкова ікра стала класикою родинного столу.

Те, що кабачок майже весь (на 95 відсотків) складається з води, а решта — корисні мікроелементи і вітаміни (ось і пояснення бабусиних слів: кабачок навіть бере участь у виробленні колагену, тому шкіра тих, хто вживає кабачки, буде підтягнута і пружна), автоматично зараховує кабачок у розряд дієтичних і улюблених.

Виводить зайву рідину (тобто позбавляє набряків), активізує процеси травлення, нормалізує тиск, сприяє схудненню — це те, що знають усі про цей простий диво-овоч. Є й інші його приємні плюси: кабачок порівняно недорогий, наша земля його родить рясно і щедро, тому треба використати кабачковий сезон на повну.

Запіканка — кабачкова забаганка!

Вона буде з фаршем та сиром! Поживна, ситна і соковита страва для любителів кабачків.
 
Інгредієнти: 100 г рису, 500 г кабачків, 120 г твердого сиру, 3 яйця, 2 зубчики часнику, сіль і перець — за смаком. 
Для котлет: 400 г фаршу, цибулина, зубчик часнику, 50 г твердого сиру, паприка, сіль і чорний перець за смаком.
 
Ще знадобиться жовток і 100 мл молока. 
 
Кабачки натерти на крупній тертці, посолити і залишити на хвилин 10. У блендері перебити зубчик часнику, цибулину і курячу грудку вагою 400 г. Фарш перекласти в миску, посолити, поперчити і додати солодку паприку. Перемішати і сформувати котлети (вийде 8 штук). 
Кабачки добре відтиснути від рідини, додати відварений рис і тертий твердий сир , 2 яйця. Зі спецій — прованські трави, подрібнені часник і кріп, сіль, перець. 
 
  З кабачкової маси сформувати «колобки», викласти їх у форму для запікання, попередньо змастивши олією. У кожному «колобку» зробити заглиблення, всередину вкласти шматочок сиру і м’ясну котлету. Виходить кругла котлета з сиром всередині.
 
Поставити запікати в духовку приблизно на 40 хвилин при температурі 180 градусів. За 5 хвилин до готовності вийняти форму з духовки, змастити жовтком, збитим із молоком. Поставити ще в духовку хвилин на 5, щоб верх зарум’янився.

Кабачковий рулет — їж та худни

Прочитала в мережі й хочу приготувати — заголовок мотивує. Кулінарні майстрині пишуть, що він неймовірно смачний та абсолютно не зашкодить фігурі, бо виходить низькокалорійним. Готується такий рулет досить просто, він стане прикрасою вашого святкового, і не тільки, столу.
Отож знадобиться: 2 кабачки, 4 яйця, зелень, 3 столові ложки борошна, сіль, перець за смаком.
 
Для начинки: 300 грамів фаршу, цибулина, 100 грамів сиру, сіль, пе­рець за смаком.
 
Кабачки натираємо на тертці в глибоку миску. В чашку вбиваємо яйця, солимо і перчимо до смаку, а потім трохи збиваємо. Злегка віджимаємо кабачки і додаємо до яєць. Туди ж додаємо подрібнену зелень і все добре перемішуємо. У масу додаємо борошно і знову перемішуємо.
Отриману масу перекладаємо на деко, застелене пергаментним папером, і розрівнюємо. Потім ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, випікаємо протягом 20-25 хвилин.
 
Приготуємо начинку. Цибулю очищаємо, нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо на олії до золотистого кольору, потім додаємо фарш. Все перемішуємо й обсмажуємо до готовності фаршу. Готову начинку солимо і перчимо до смаку, трохи охолоджуємо. Сир натираємо на тертці і додаємо в начинку, перемішуємо.
 
Дістаємо з духовки кабачковий шар. Зверху викладаємо начинку, залишаючи з одного краю трохи вільного місця. Потім акуратно згортаємо все в рулет.
 
Готовий рулет загортаємо в пергаментний папір і відправляємо в духовку на 10-15 хвилин, щоб розтанув сир. Зрештою нарізаємо шматочками і подаємо до столу.
Смакуйте на здоров’я!