Мішечки з сюрпризом: рецепти літніх млинців

05.06.2019
Мішечки з сюрпризом: рецепти літніх млинців

У такі мішечки можна покласти будь-яку начинку.

Що не кажіть, а влітку все насиченіше й барвистіше: природа, небо і наше «земне» — страви. Візьмімо ті ж млинці або налисники — влітку вони з ягодами, чи з корінням (молоденькою морквою, приміром), чи з зеленню — це лише в тісті.

 

А начинка — то взагалі невичерпне поле для фантазій. І сир солодкий з ягодами та родзинками, і сир солоний з кропом чи зеленою цибулею, і ягоди чи мікси ягід-фруктів, із маком і чорницями чи полуницями, з медом, сметанно-вершковими соусами, і солоні з грибами, і, якщо хочете, — з м’ясом, яйцями із зеленню. Рахувати — не перерахувати. 

Влітку пасує готувати млинці-мішечки: начинити їх улюбленою начинкою і зав’язати пір’їною зеленої цибулі чи косичкою із петрушки, а у вузлик встромити кілька листочків різного кольору базиліку і гілочку кропу — і все, нехай уже приходять гості!

Смачні тонкі млинчики з першого разу чудово вдаються за таким рецептом: 100 г борошна, 350 мл молока, 50 г вершкового масла, яйце, жовток, дрiбка солі. Масло розтоплюємо. Потім просіюємо борошно із дрiбкою солі. Додаємо в муку яйце і жовток, молоко, розтоплене масло — і ретельно все вимішуємо.

Тісто залишаємо на 20—25 хвилин, щоб настоялося (воно стане густішим). І на добре розігрітій сковорідці смажимо млинці, вправно перевертаючи. До речі, якщо хочете, щоб ваші налисники були пухкенькі, візьміть солодкого та кислого молока у співвідношенні 1/1. А ще тісто на налисники можна замішувати на мінеральній воді.

Давайте з грибочками!

Щодо млинців із начинкою, то, власне, я найчастіше чую цю фразу, тому знайте й ви: гості люблять млинці з грибами. 
 
На 10 готових млинців треба буде 20 середніх печериць, 120 мл вершків, зелена цибуля, спеції, сіль і олія для обсмажування. 
 
Печериці очистити, подрібнити та обсмажити на олії, додати вершки, сіль і перець. Трохи протушкувати.
 
Викласти грибну начинку на середину млинця. Скласти млинець у вигляді мішечка і перев’язати пером зеленої цибулі.
 
Швидшим, але не менш смачним буде результат, коли готувати такі мішечки із сиром. Сир (300 г) пропустити крізь м’ясорубку, посолити і поперчити за смаком та додати дрібно покришений кріп. Інший варіант, який уплітають із задоволенням — подрібнене куряче філе з тушкованими овочами: болгарським перцем, морквою та помідором. Ще присолити і поперчити — і смачна начинка готова.

Французькі крепи

Цікаві млинчики, потіште принагідно рідних і такими. Особливо доречними будуть у час молодого меду як особливої поливки. Але не перестарайтеся — мед любить міру. 
 
Один iз різновидів крепів — з маковими зернятами. Для приготування потрібно: склянка теплого молока, 0,5 склянки борошна, 10 г вершкового масла, пакетик ванільного цукру, столова ложку маку, жовток, дрiбка солі. 
 
Спочатку слід трохи підігріти молоко й окремо розтопити масло. Затим змішати яєчний жовток, цукор, масло, мак, сіль і борошно. Молоко вливати поступово, розтираючи масу, щоб не лишалося грудочок. Тісто має бути рідким, стікати з дерев’яної ложки, залишаючи на ній тонкий рівний слід. Нехай постоїть 10-15 хвилин.
 
А затим виливаємо тісто порціями на розігріту суху сковорідку і смажимо кожен млинець-креп з обох боків. Насамкінець начиняємо улюбленою начинкою. Звичайно, вони смакуватимуть зараз із припеченими в духовці полуницями, присипаними цукровою пудрою, чи з маком, змішаним із невеличкою частиною будь-якого джему. «Із шоколадною пастою, із згущенкою — смачнооо!» — підказує мені моя племінниця. Так, це дуже смачно.