«Радар» забудовникам не перешкода: будівлі оборонного заводу в центрі Києва майже зруйновані

30.05.2019
«Радар» забудовникам не перешкода: будівлі оборонного заводу в центрі Києва майже зруйновані

Так за парканом заводу «Радар» виглядають зруйновані будівлі. (Фото Тетяни МІЩЕНКО.)

Дивні пертурбації що в українській політиці, що в економіці зараз уже мало кого дивують, настільки вони численні й карколомно швидкозмінні в часі.
 
 
Однією з таких є ситуація навколо столичного публічного акціонерного товариства «Київський завод «Радар». Воно було одним із передових підприємств України, що спеціалізувалося на виробництві сучасного радіоелектронного й радіолокаційного обладнання для літаків і вертольотів.
 
 
Ласим для бізнесменів є територіальне розміщення заводу — його корпуси стоять на дальньому Печерську, неподалік від Національного палацу мистецтв «Україна». 
 
 
Цей завод із 1966 року мав назву «Комуніст». Там випускали магнітофони «Юпітер» і радіолокаційні системи. Підприємство радянського оборонпрому прописалося на нинішній вулиці Предславинській, яка раніше носила ім’я Фелікса Едмундовича, ще з 1932 року.
 
Солом’янський райсуд Києва 17 квітня 2019 року скасував ар­ешт майна «Радара» у кримінальній справі про ймовірне зловживання керівництва заводу своїм службовим становищем при укладанні договору з приватною компанією про пайову участь у капітальному будівництві житлового комплексу. Відповідні дані містяться в матеріалах кримінального провадження. 
 
Як стало відомо, керівники заводу «Радар» при укладенні договору занизили вартість земельної ділянки площею понад 1,3 га більш ніж у п’ять разів і забули в ньому вказати приміщення, які розташованi на вказаній землі. Йдеться про ЖК Perfect Hall, який будується неподалік від станції метро «Палац Україна» у Києві. Площа об’єкту становить майже 120 тис. кв. метрів.
 
У поліції повідомили, що чиновники заводу здійснили низку кроків, щоб списати 9 корпусів підприємства, що розташованi на цій ділянці. У Національному антикорупційному бюро України вважають, що службові особи заводу уклали договір iз приватною компанією для оцінки вартості зазначених 9 корпусів заводу для заниження їх вартості.
 
Наголошувалося, що компанія, що уклала договір про пайо­ву участь, веде підготовчі роботи, спрямовані на руйнування і знищення зазначених будівель. 
 
Якщо нині заглянути за високий зелений паркан навколо «Радара», можна побачити, що нині знесено трохи не всі 9 будівель. Руйнування почалися 4 травня у післяобідню пору. Нагадаємо, що у лютому 2018 року суд заарештував зазначені корпуси заводу, а також земельну ділянку площею 1,36 га. У зв’язку з цим адвокат подав клопотання про зняття арешту з цього майна і зрештою суд таки задовольнив клопотання.
 
Крапку, очевидно, в цій справі ще ставити зарано, адже «Радар» входить у структуру державного концерну «Укроборонпрому», до якого нині у контролюючих і правоохоронних органів накопичилося багато запитань.