У Зміїві на Харківщині 15-річний випускник наклав на себе руки

29.05.2019
У місті Зміїв на Харківщині 15-річний випускник місцевого ліцею застрелив себе з рушниці, яка у зібраному вигляді зберігалася у будинку. Тіло внука знайшов дідусь.
 
Поруч лежала передсмертна записка для батьків із коротким повідомленням: «У вас є про кого турбуватися».
 
Наразі правоохоронці відкрили кримінальне прова­дження за статтею умисне вбивство з поміткою «самовбивство». Що змусило хлопця піти на такий крок, поки що невідомо. Одна з версій, яку озвучують односельці, пов’язана з невдалим складанням ЗНО для вступу до вишу.
 
Відомо також, що покійний був сином заступника міського голови цього районного центру. 
 
А днем пізніше схожа трагедія сталася в місті Ізюм. Там 17-річний юнак стрибнув iз сьомого поверху недобудованого будинку, посварившись iз дівчиною через ревнощі.
 
Помер він у кареті швидкої допомоги, оскільки в момент падіння отримав травми, несумісні з життям. 
 
Загалом в Україні випадки суїциду, на жаль, перестали бути рідкісним явищем.
 
За останні п’ять років добровільно пішли з життя понад 15 тисяч осіб. Найбільше таких випадків було зареєстровано у 2013 році — 8814, найменше (637) — у 2018-му. Тенденція нинішнього року теж тривожна — за перші три місяці вже відкрито 127 аналогічних кримінальних проваджень. 
 
Серед причин, які змушують людей піти на такий крок, фахівці називають особисті емоційно-психологічні проблеми, зниження матеріального рівня, відсутність віри у завтрашній день. Останнім часом до списку потенційний загроз додалася й участь у бойових діях на Донбасі, оскільки не всім військовослужбовцям вдається швидко адаптуватися до мирного життя.