Нарешті вродила: рецепти найсмачніших страв з ароматними ягодами

29.05.2019
Нарешті вродила: рецепти найсмачніших страв з ароматними ягодами

Полуниця не тільки смачна, а й дуже корисна.

Нарешті ми дочекалися цього чудового сезону, коли королевою втілення кулінарних фантазій стає полуниця.

 

Зі мною в цьому, напевне, погодяться всі: ця ягода — симбіоз краси, смаку та користі.

 

От якщо й буває гармонія в кулінарії, то для мене вона найчіткіше уявляється саме в час дозрівання полуниць. 

 

Полуницю заслужено вважають одним з основних джерел мінералів для нашого організму, крім того, в ній міститься цілий комплекс вітамінів, у тому числі С і дуже корисні організму вітаміни групи В, а ще — багато заліза, магнію, калію, кальцію, цинку, марганцю, фосфору, кремнію.

Кажуть, що полуниця добре впливає на систему травлення, покращує апетит, має сечогінну і потогінну дії, а завдяки вмісту в ній антиоксидантів сповільнює процес старіння. Звісно, що це — далеко не всі переваги диво-ягоди, але нас наразі цікавлять її смакові секрети.

Полуницю я би й не готувала: намити чималеньку миску і їсти без поспіху, насолоджуючись літом на тарілці. Або нарізати до сиркової маси, або присмачити сметаною з цукром чи без, чи додати до морозива, це все для того, щоб не піддавати її термічній обробці, — і світ заясніє полуничними ароматами. 

Але полуниці і страв з нею багато не буває, тому в нас будуть і вареники, і рулети, і кекси, і салати, і десерти з полуницею. Ці ароматно-барвисті миттєвості роблять життя кращим!

Отож, робімо! На один-два!

Тобто смакота за кілька хвилин, що особливо актуально вранці. Йдеться про тістечка з полуницею. Якщо є заздалегідь приготовлене (чи куплене) листкове тісто, поріжте його на квадратики 12х12, викладіть на серединку сирну масу (сир розмішайте з жовтком і цукром, якщо маса рідка — додайте трошки манки, можна ванілін, якщо любите), а зверху — полуницю, обкатану в крохмалі, щоб не потекла. Поставте в духовку, і поки готується чай чи кава (за хвилин 20), тістечка вже будуть готові! Присипте цукровою пудрою і смакуйте!
 
Зеня Король зі Львова пропонує спекти бісквітний рулет із полуницею. Процес нормальний (тобто нескладний), результат — чудовий. Не бачу причин не спекти. Отож потрібно: 4 яйця, по 4 столові ложки цукру та борошна, чайна ложка амоняку. 
 
Збити жовтки з цукром, окремо — білки, все акуратно вимішати, вилити на деко, попередньо змащене жиром і застелене пергаментом. Спекти корж і ще гарячим скрутити.
Крем: 250 г масла збити зі склянкою пудри, додати нарізану полуницю.
 
Змастити корж. Цей рулет втілює багато бажань, підсумовує господиня. 

Полуничне втілення бажань — кекс і штрудель

Не знаю, як там хто пов’язує полуниці з бажаннями, а для мене полуничний штрудель (і кекс на пару з ним) — це чудові  перетворення бажань у дійсність. Почнімо з кекса. 
 
Розділяємо 5 яєць на жовтки і білки і збиваємо їх окремо (до білків додати трішки солі, а потім потроху — 200 г цукру, жовтки збиваємо з чайною ложкою порошку для печива і пакетиком ваніліну). З’єднати білки і жовтки.
 
Засипати склянку добре просіяного борошна (просіювання насичує борошно киснем), вимісити і додати 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю (можна і картопляного) та 3 столові ложки рафінованої олії без запаху, вимішати і наприкінці можна додавати горіхи (хто дуже любить, хоча горіхи пекти не бажано), мак, родзинки, цукати тощо.
 
Форму для кекса змастити маслом і присипати сухарями. Вилити половину тіста і викласти порізану полуничку. Залити рештою тіста і поставити на 45 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку. Коли кекс готовий і охолоджений, полити його шоколадом — білим і чорним по черзі — і прикрасити також полуничками. Чим не кулінарний шедевр?

Святковий штрудель

Штрудель з полуницею не підведе!
 
Рецепт, який мене не підвів, випічка, яка мене не підвела. Так я можу сказати про цей варіант полуничного кулінарного творіння. З морозивом чи шоколадним соусом, із джемом чи вершками — він неймовірний!
 
Споживати його краще одразу після випікання, поки оболонка не втратила крихкість і спокусливий хрускіт. Бо при зберіганні штрудель просочується полуничним соком і дуже розмокає, хоча є любителі поласувати саме таким смаколиком. 
 
Готувати можна різними способами: замість класичного розтяжного тіста можна використати листкове, можна змінити начинку, поєднати полуницю з іншими ягодами, додати домашнього сиру, замість крохмалю можна використати манку. Словом, є багато можливостей для смачних експериментів.
 
Потрібно для тіста: 500 г борошна, 2 яйця, 300 мл води, 5 столових ложок олії і трішки солі. 
 
Для начинки: 1 кг свіжих полуниць, столова ложка лимонного соку, столова ложка крохмалю, 5 столових ложок цукру, 100 г масла, склянка мелених сухарів і цукрова пудра для присипки. 
 
Начинку готуємо заздалегідь, щоб до моменту готовності тіста вона теж уже була готова, бо тісто швидко підсихає, що небажано.
 
Полуницю миємо, обсушуємо, нарізаємо навпіл або четвертинками в залежності від величини ягід, пересипаємо цукром.
 
Для більш в’язкої консистенції начинки додаємо картопляний або кукурудзяний крохмаль — він смачно і приємно зв’яже більшу частину ягідного соку при випіканні штруделя.
 
Спочатку готуємо прісне розтяжне тісто. У теплій воді (30-35 градусів) розводимо сіль та вбиваємо туди яйце, добре вимішуємо.
 
Суміш виливаємо у просіяне борошно, додаємо олію і замішуємо густе однорідне тісто. Залишаємо на 30 хвилин, змастивши його поверхню олією, що  вбереже тісто від підсихання.
 
Визріле тісто ділимо на дві частини, кожну розгортаємо в прямокутний пласт товщиною 2 мм, а потім розтягуємо руками від центру до прозорості. Чим тонше розтягнуто тісто, тим краще виглядатиме штрудель і тим ніжнішою, хрусткішою буде його скоринка.
 
Тісто викладаємо на вафельний рушник. На кожен пласт тіста наносимо шар розтопленого масла, відступивши по 5-6 см із боків і залишивши на одному кінці пласта вільними сантиметрів 15 тіста (це буде верхній, хрусткий шар, яким ми завершимо згортання штруделя рулетом), решту поверхні присипаємо підсмаженими меленими сухарями або розкришеним печивом.
 
Сухарі, як і крохмаль, заберуть на себе зайвий сік, щоб оболонка штруделя залишилася сухою. Поверх сухарів кладемо полуничну начинку. Сік, який випустять полуниці, залишаємо в мисці. Його можна проварити на малому вогні 5-7 хвилин і при подачі полити штрудель. Піднімаємо краї рушничка і таким чином згортаємо тісто, підгинаючи бокові краї тіста, щоб начинка не підтікала. Зверху має бути той край тіста, що залишився вільним від начинки і сухарів.
 
Викладаємо штрудель швом донизу на змащену маслом форму, зверху додатково змащуємо маслом та робимо кілька глибоких проколів голкою на кожному штруделі.
 
Ставимо форму в розігріту до 190-200 градусів духовку, випікаємо 40-45 хвилин. Виймаємо з духовки, перед подачею добре посипаємо цукровою пудрою. Красиво!

Полуничний тірамісу

Тірамісу Олени Чеснович.
 
Навіть назва промовиста, чи не так? Рецептом цього смаколика ділиться Олена Чеснович зі Львівщини. 
 
Крем: 3 жовтки збити із 100 г цукрової пудри, додати ваніль. Окремо збиваємо 500 г маскарпоне з 200 г вершків 20%. Далі змішуємо обидві суміші на низьких обертах міксера, поступово додаючи швидкості до загустіння.
 
А далі — все за класикою: савоярді змочуємо у кавовому сиропі, викладаємо у форму, додаємо крем і полуницю, далі — знову савоярді,   прикрашаємо на свій смак. Також можна робити тірамісу окремо і з апельсином, тоді до крему додають 50 г фрешу і перекладають очищеним апельсином. Легко і дуже смачно.