У ЦВК заявили, що дострокові вибори до Верховної Ради під загрозою

29.05.2019
В Україні офіційно стартувала передви­борча кампанія. Реклама, прес-конференції, заяви політиків та формування партійних списків.
 
Проте, незважаючи на таку активність серед політичних діячів, у ЦВК заявили — вибори під загрозою. Адже без змін у законодавстві волевиявлення може не відбутися. Голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що ЦВК не встигне підготуватися до виборчого процесу.
 
Ідентична ситуація була під час президентської кампанії, проте тоді у Центрвиборчкомі змогли знайти вихід. Якщо Верховна Рада не внесе зміни до законодавства «Про публічні закупівлі», вибори доведеться проводити восени. 
 
Відповідно до процедури, ЦВК має через тендер закупити послуги з виготовлення виборчих бюлетенів, канцелярію та інше приладдя для виборчого процесу. Цю процедуру необхідно проводити на відкритих торгах. Та ось тут і починаються головні проблеми — мінімальний строк відкритих торгів становить від 27 до 48 календарних днів. Усе залежить від суми закупівель.
 
Зважаючи на те, що парламентські вибори обійдуться ЦВК набагато дорожче за президентські — зрозуміло, що на це необхідно буде близько 48 днів. А оскільки в країні оголошено дострокові парламентські вибори, то сама кампанія триватиме 58 днів. Тому ЦВК аж ніяк не встигне до виборів провести тендер і виготовити бюлетені, заявила пані Сліпачук.
 
«Ми неодноразово говорили про це. Ми ще під час президентської кампанії акцентували на тому, що небхідні зміни до закону. І зараз повторюємо — за цією процедурою ми не встигнемо провести виборчий процес», — заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук.
 
Тому єдиним виходом у ЦВК назвали — внести зміни до законодавства і повернути систему 1998 року. Зміни відбулися три роки тому, коли в лютому 2016 року був встановлений новий порядок здійснення таких закупівель.
 
Він має занадто довгі для виборчого процесу строки тендерних процедур. Раніше, за старим законом, тендери під час виборчої кампанії проходили за спрощеною процедурою, проте у 2016 році ситуація змінилася. Тоді на це не звернули уваги, адже не відбувалося ніяких виборчих процесів. Активно про спрощену процедуру почали говорити лише під час президентської кампанії. 
 
У свою чергу, заступник міністра економрозвитку і засновник системи «Прозоро» Максим Нефьодов заявив, що Тетяна Сліпачук «лукавить», і вибори мають відбутися в терміни, без внесення змін до законодавства.
 
Він заявив, що виведення позачергових виборів в Україні з-під процедур системи закупівель Prozorro можливе як через рішення Верховної Ради, так і через внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
 
Не переймаються ситуацією і в команді нового президента Володимира Зеленського. Голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що у ЦВК таки знайдуть можливість підготувати вибори.
 
«Тут головне бажання. Немає ніяких питань щодо ресурсів. Депутати провалили це голосування, тому ми вкотре побачили реальну ВРУ. Ще є шанс змінити ситуацію, у них є шанс. Тому чекатимемо на голосування цього тижня. Якщо ж не проголосують таки — то я певен, ЦВК знайде механізм, щоб усе зробити правильно та ефективно», — заявив Разумков.