Немає й мови про мову: Рада Безпеки ООН відмовилась обговорювати український «мовний» закон

22.05.2019
Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй 20 травня мала обговорити Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», повідомив речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на сторінці у «Фейсбуці».
 
Це засідання було ініційоване Росією. «Засідання Радбезу ООН щодо українського «мовного» закону відбудеться у понеділок, 20 травня, о 22:00 за київським часом», — написав Ніколенко.
 
Але не відбулося. Рада Безпеки ООН відмовилася проводити засідання щодо ухваленого в Україні закону про мову, скликати яке наполягала Росія. Така пропозиція російської делегації під час засідання РБ ООН у понеділок, 20 травня, була заблокована делегаціями Сполучених Штатів Америки та європейських держав.
 
Представник Франції заявив, що спочатку потрібно розглянути ситуацію на Донбасі, оскільки ця тема набагато важливіша. Проти проведення засідання виступила також Німеччина. Сполучені Штати також не бачать потреби в такому засіданні, поздоровляють Зеленського з інавгурацією та роблять висновок, що Москва ініціюванням розгляду цього питання намагається відволікти увагу від демократичного процесу в Україні. А представник Польщі заявив, що його країна «здивована» проханням Росії провести засідання з питання мови, що є внутрішнім питанням України. 
 
 
Для того, щоб засідання було скликане, Росії необхідно було зібрати підтримку щонайменше дев’яти членів Ради Безпеки ООН. Утім, «за» проголосували представники лише п’яти держав-членів органу. «Проти» висловилися представники шести держав, утрималися — чотирьох. Перед голосуванням представники США, Німеччини та Франції заявили, що виступають проти такого засідання саме в понеділок, вважаючи його несвоєчасним.
 
 
Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя, обґрунтовуючи необхідність проведення засідання, заявив, що ухвалений в Україні закон нібито порушує «дух і букву Мінських домовленостей» та рішення Радбезу ООН. Раніше в Україні розкритикували намір Росії скликати таке засідання. Речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко назвав його «спробою маргіналізувати Радбез ООН».
 
 
Представник Росії при ООН Небензя у властивому йому російському великодержавному стилі образив членів Радбезу заявивши, що «низка делегацій пішла на подвійні стандарти» в обговоренні повістки денної. Він назвав відмову підтримати російську ініціативу «відмовками та лукавством» та заявив, що «мовні» закони призвели до втрати Україною Криму.
 
Правда, лукавством були слова самого Василя Небензі, адже коли Україна втрачала Крим, діяв сумнозвісний «мовний» закон Колесніченка—Ківалова, який цілком влаштовував Росію. Далі «господін» Небензя сказав, що «мовним» законом в Україні запроваджуються «система драконівських заходів» та «запроваджується мовна інквізиція». Тобто повторював усі ті штампи, які використовували у Верховній Раді представники Опозиційного блоку у спробах зберегти процес русифікації України. 
 
Додамо, що Росію з її «мовними» претензіями підтримали лише представники Угорщини, Китаю та ПАР.