Володимир Зеленський розпускає Верховну Раду: які політичні партії готові до виборів

22.05.2019
Володимир Зеленський розпускає Верховну Раду: які політичні партії готові до виборів

Вишнею на інавгураційному торті назвали заяву Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.
 
Проте Зеленський дав депутатам «завдання» перед тим, як полишити парламентськi крiсла.
 
«Я дуже вас прошу прийняти закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, виборчий кодекс. І зробіть, будь ласка, відкриті списки», — заявив Зеленський. 
 
Оплески, вигуки та неприхована радість продемонстрували депутати «Опозиційного блоку». Заявили — готові співпрацювати з Президентом і задоволені тезами його промови. «Ми дуже раді, що Президент заявив про розпуск парламенту. Бо цей антинародний парламент уже не має ніяких повноважень і його потрібно було розпускати ще в 2016 році, коли розпалась коаліція. Такі рішення Президента є дуже раціональними та правильними», — з усмішкою на вустах говорив журналістам лідер «Опозиційної платформи «За життя» Юрій Бойко. 
 
Очікуваним стало рішення Зеленського і для депутатів із БПП. Ще в п’ятницю Олексій Гончаренко заявляв про те, що Президент оголосить про розпуск парламенту під час інавгураційної промови, а будь-які намагання «Народного фронту» врятувати Верховну Раду своїм виходом iз коаліції є марними. «Партія БПП «Солідарність» готова як до планових виборів до Верховної Ради, так і до дострокових виборів. Ми готові до виборів організаційно і змістовно», — заявили в прес-службі політичної сили. 
 
У фракції «Самопоміч» підтримали рішення Президента. Заявили, що одразу виступали за дострокові вибори, тому готові обиратися й до нової Ради. Проте за умови зміни виборчого законодавства. «Самопоміч» проти виборів за старим законом Януковича. Ми закликаємо Президента ініціювати скликання позачергового засідання парламенту і дати Раді шанс прийняти закон про відкриті виборчі списки», — заявив Андрій Садовий. 
 
 
Незважаючи на те, що сам Зеленський закликав депутатів проголосувати за нове виборче законодавство, скасування мажоритарки та відкриті партійні списки — більшість парламентаріїв не вірить, що закон таки буде ухвалено. Ба більше, навіть якщо станеться диво й депутати таки проголосують за новий виборчий кодекс, скористатися ним на дострокових парламентських виборах буде неможливо.
 
«Парламент у період виборчого процесу не здатен змінювати виборчі правила. Особливо коли ми говоримо про термін два місяці. Це означає лише одне: якщо Президент розпустить парламент до голосування за нове виборче законодавство (а очевидно, так і буде), то на ці вибори депутати все одно підуть за старим законом. А новий документ, навіть якщо він буде прийнятий цією Верховною Радою, стосуватиметься вже наступних виборів», — заявив депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець. 
 
Проте вчора після консультацій із головами фракцій лідер «радикалів» Олег Ляшко заявив, що після розмови з Президентом парламентарії зберуться на позачергове засідання Верховної Ради, щоб змінити виборчий закон. За підсумками розмови сторони домовились, що орієнтовно вибори пройдуть 21 чи 28 липня, профільний закон таки змінять на найближчому засіданні Ради, «мажоритарку» відмінять, а прохідний бар’єр 
знизять до 3%.
 
Готові до дострокових виборів у «Радикальній партії», «Народному фронті» та «Батьківщині». Проте, зважаючи на останню соціологію від групи «Рейтинг», до нового парламенту зможуть потрапити лише шiсть політичних сил. І серед них немає ні «Народного фронту», ні «Радикальної партії», ні «Самопомочі». Хтось переформатується, хтось збиратиме голоси під старим брендом. Проте не варто забувати про низку нових партій, які найближчим часом з’являтимуться як гриби після дощу.