Чарлі запрошує: В Україні проходитиме Чілдрен кінофест

22.05.2019
Чарлі запрошує: В Україні проходитиме Чілдрен кінофест

Із талісманом Чілдрен кінофесту співак Фагот (Олег Михайлюта) і керівник Держкіно Пилип Іллєнко. (Фото Станіслава ГОЦУЛЯКА)

З останнього дня травня і по 9 червня в Україні проходитиме Чілдрен кінофест. Це третій за масштабами дитячий кінофестиваль в Європі: минулого року його відвідали 42 тисячі глядачів. Більше — тільки в амстердамського CineKid (65 тисяч) та дитячої програми Berlinale (50 тисяч). 
 
Цьогорічний Чілдрен Кінофест відбудеться вже вшосте і буде присвячений 130-річному ювілею Чарлі Чапліна. Саме на його честь назвали талісмана фестивалю — Совеня Чарлі. Спецподією фесту стане ретроспективний показ фільму класика німої комедії «Цирк». 
 
У конкурсну програму увійшло сім картин. Відкриє її спільна робота британських та ірландських кінематографістів «Зоопарк» (рекомендований вік — 10+) від режисера Коліна МакАйвора. Це історія зоопарку в Белфасті, який 1941 року стає ціллю для бомбардувань німецької авіації. Тварин, що потрапили в біду, намагається врятувати юний Том разом зі своїми друзями. 
 
Від самого заснування, з 2014 року, обирають Посла Чілдрен Кінофесту. Першим таким послом  була Джамала, а цього року ним став Олег «Фагот» Михайлюта, фронтмен гурту «Танок на Майдані Конго». «Не треба соромитись відчуття дитинства у собі, навпаки, слід його культивувати, — вважає Фагот. — Тільки за цієї умови ти спроможний на щось справжнє та щире». Прикладом такого справжнього став кінодебют  Михайлюти у стрічці «Сторожова застава» — минулорічного переможця Чілдрен Кінофесту. А на цьому фестивалі Михайлюта — один із тих, хто озвучував українського учасника програми.
 
Фентезі «Викрадена принцеса» (7+) Олега Маламужа — одна з двох конкурсних анімацій. Дія відбувається в стародавньому Києві, де чаклун викрадає княжу доньку Мілу. Мандрівний артист Руслан береться врятувати дівчину, не знаючи про її благородне походження. Крім Фагота, героїв мультику озвучили інші вітчизняні селебріті: Сергій Притула, Юрій Горбунов та учасники гурту «Врємя і стєкло». Ще один анімаційний фільм — копродукція Франції, Італії і Люксембургу «Піпі, Пупу та Розмарі: таємниця викрадених нот» (режисер — Енцо Д’Ало). Стрічка 5+ про звірят, які повертають у ліс музику, розслідуючи крадіжку нот.
 
Голова Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко розповідає: «Обсяг нашого внеску у проведення фестиваль щоразу зростає і цього року становить 600 тисяч гривень. Головна його місія — формування смаку до хорошого кіно».
 
Такими зразками кіно високої якості є інші учасники конкурсної програми з Північної Європи. Сімейну комедію з елементами криміналу «Я — Вільям» (7+) данського режисера Йонаса Елмера можна вважати дитячим варіантом знаменитого «Карти, гроші, два стволи». «Каспер та Емма у театрі» (4+) норвежців Аврори Госсе та Арне Ліндтнера Нєсса — про дівчинку та хлопчика, яких відвідини театру надихають на створення власної різдвяної п’єси. «Ліс примарної сови» (7+) — пригодницька стрічка Ану Аун з Естонії про десятирічну дівчинку Ею, яка рятує ліс та закохану пару і розгадує власну сімейну таємницю. А родзинка фестивалю — справжній дитячий жахастик із привидами «Кімната 213» шведської режисерки Емілі Ліндблом.
 
Гендиректор Чілдрен кінофесту Денис Іванов зазначає: «Чілдрен Кінофест — це не тільки фестиваль. Після закінчення він починає працювати як платформа для показу фільмів у школах. На сайті є спеціальна форма, заповнивши яку, можна безкоштовно отримати фільми з каталогу Чілдрен Кінофесту для шкільних фестивалів, уроків, кіноклубів».
 
Крім основної програми, у рамках фестивалю відбудеться третій всеукраїнський конкурс дитячих фільмів. Переможців виберуть із десяти короткометражок (тривалість від 1 до 8 хвилин), що зняті наймолодшими українськими кінематографістами 7-14 років. Вони отримають грошові призи від 5 до 20 тисяч гривень.
 
«Я вже 17 років викладаю в університеті Карпенка-Карого і можу засвідчити, що це дуже корисно, коли діти такого віку дебютують в кіно», — стверджує режисер Аркадій Непиталюк, це його дебют у якості члена журі дитячого кінофестивалю. Компанію йому складуть режисерка Марина Степанська та акторка Ірма Вітовська. 
 
Що стосується основної програми Чілдрен кінофесту, то його переможця традиційно виберуть самі глядачі. Цього року на мапі Чілдрен Кінофесту — 23 міста України від Львова до Маріуполя. Умови голосування однакові для всіх. На вході до кінозалу глядач отримує бюлетень, в якому виставляє свою оцінку після завершення сеансу. Вхід на всі фільми — безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті. Початок реєстрації починається рівно за тиждень до сеансу. На перший показ можна буде зареєструватись вже 24 травня. 
 
Як це діє в регіонах?
 
«Добре пам’ятаю всю історію фестивалю в нашому місті, оскільки очолив кінотеатр у 2013 році, і всі маріупольські Чілдрен кінофести проходили саме в «Перемозі», найстаршому з діючих кінотеатрів міста, — розповідає Олександр Засецький, в.о. директора кінотеатру. — До слова, він функціонує близько ста років і не переривав своєї роботи ні під час Другої світової, ні під час подій 2014 року. Тоді сепаратисти хотіли використовувати кінотеатр під свій штаб, але тут не було необхідного їм підвалу і вони обладнали цей штаб на сусідній, Грецькій вулиці. Розвиток фестивалю відбувся на моїх очах. Ми починали з маленького залу на 58 місць. І він не завжди був заповнений: 20-30 людей інколи приходило, незважаючи навіть на те, що вхід безкоштовний. На другий рік ми перейшли в середній зал, бо приходило вже більше 70 глядачів і доводилось ставити додаткові стільці. І ось уже третій рік ми будемо у великому цифровому залі на 300 місць. Якщо і були порожні місця у минулому та позаминулому роках, то це лише 5-10 відсотків від загальної кількості. І то, це пояснюється специфікою поперед­ньої реєстрації, коли у людей просто змінюються обставини і вони не можуть прийти».