Парламент запустив механізм вдосконалення законодавства про охорону культурної спадщини

22.05.2019
Парламент запустив механізм вдосконалення законодавства про охорону культурної спадщини.
 
Депутати Верховної Ради ухвалили документ, який окреслює напрями та перелік конкретних дій органів державної та місцевої влади, виконання яких поставить на якісно новий рівень культуроохоронну діяльність в Україні і сприятиме збереженню культурної спадщини.
 
Повна назва — Постанова про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». До речі, голосування відбулося за кілька днів до Міжнародного дня музеїв, який відзначають 18 травня, що дало привід жартувати про парламентський подарунок. 
 
Документ став результатом діалогу та обміну досвідом представників органів державної влади,місцевого самоврядування, громадських об’єднань, наукових установ, експертів ще 18 квітня 2018-го в ході парламентських слухань «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». На основі рекомендацій будуть створені нормативно-правові акти. Наразі ж в Україні не існує механізму з охорони культурних пам’яток. На практиці все ще продовжують діяти традиції радянського законодавства, абсолютно недієвого в сучасних умовах.
 
Ухвалені рекомендації зобов’язують державні та місцеві органи: посилити відповідальність за руйнування і знищення пам’яток через внесення змін до низки Законів України; забезпечити ефективний державний облік культурних пам’яток, ти самим оновлюючи дані Державного реєстру нерухомих пам’яток України; провести повну інвентаризацію пам’яток на своїй території і за потреби здійснити невідкладні ремонтно-реставраційні роботи; проводити регулярний моніторинг стану охорони пам’яток; залучити міжнародний досвід i систему державно-приватного партнерства у сфері збереження культурної спадщини України тощо.
 
Виконання низки положень цих рекомендацій матиме суттєве значення і для охорони пам’яток Голокосту та об’єктів єврейської культури на території нашої держави, точну кількість яких до цього часу не встановлено, коментують у Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр». За даними центру, який уже майже рік займається інвентаризацією об’єктів, в Україні наразі нараховано понад 800 меморіалів. Центр досліджує не тільки події, що відбувалися в період нацистської окупації на місцях, а й вивчає процес їх меморіалізації, створення місць пам’яті, що увічнюють невинно вбитих людей, загиблі етнічні спільноти, конкретні події та Голокост як явище.