У першій лізі на право зіграти перехідні матчі претендують три команди

22.05.2019
У першій лізі на право зіграти перехідні матчі претендують три команди

Після кількарічної перерви «Волинь» має хороший шанс знову повернутися до прем’єр-ліги. (Фото з сайта fcvolyn.net.)

У середу в Харкові має відбутися останнє в сезоні українське «класико». Щоправда, турнірних мотивів воно не матиме. У минулому турі «Шахтар» достроково оформив чемпіонство, а «Динамо» вже давно монолітно стоїть на срібній позиції. Так само впевнено тримається на своєму бронзовому щаблі й «Олександрія».
 
Відтак ключовий інтерес у заключних поєдинках прем’єр-ліги-2018/2019 зосереджений навколо боротьби за виживання. Загалом, здається, що саме питання збереження аутсайдерами ПЛ прописки в «топовому» дивізіоні в поєднанні з палким прагненням лідерів першої ліги набути елітного статусу в існуючих реаліях українського футболу виглядає найцікавiшим розділом його новітньої історії.
 
Хоча якби наважилися в УПЛ на розширення свого представництва до 14-16 клубів — подібної інтриги наприкінці нинішнього сезону бачити б не довелося. А так, «Олімпік», «Карпати», «Арсенал-Київ» i «Чорноморець» — з одного боку та «Дніпро-1», «Колос», «Волинь», «Оболонь-Бровар» і «Металіст-1925» — з іншого потрапили до гарячого епіцентру міждивізіонного обміну.
 
При цьому якщо в прем’єр-лізі без відповіді й досі залишаються всі питання, пов’язані з командами, котрі «стоять на вихід», то в першій лізі, де до фінішу залишився лише один тур, вже кілька тижнів відомий володар прямої перепустки до елітного дивізіону. Водночас на останніх метрах дистанції зі статусом претендента попрощалися столичні «пивовари».
 
Відтак на два інші квитки до еліти, котрі будуть розіграні в перехідному «плей-оф», від першої ліги претендують три клуби, хоча шанси на участь «Металіста-1925» у стикових матчах виглядають дещо нижчими, ніж у «Волині» та «Колоса». «Будемо грати на перемогу в Краматорську й сподіватися на те, що нам посміхнеться футбольна вдача», — заявив захисник харківського клубу Владислав Кравченко.
 
А для «Металіста-1925», котрий поступається конкурентам лише за додатковим показником результативності, вдача — це невдача когось із пари опонентів в останньому турі першості. І якщо «волинянам» у гостях, думається, буде не надто складно пере­грати 12-й колектив турніру — «Гірник-Спорт», то в «Колоса» з Ковалівки, що на Київщині, навіть у рідних стінах можуть виникнути проблеми зi столичними «броварами», котрі, не витримавши темпу сходження до еліти, наостанок спробують гучно гримнути дверима. Утім гра проти «Оболоні», котру головний тренер «Колоса» Руслан Костишин назвав найважливішим матчем в історії клубу, має стати для провінційного клубу своєрідним тестом на готовність до нових, якісно інших звершень.
 
Натомість у «Дніпрі-1», котрому за два сезони вдалося подолати шлях від свого наро­дження до здобуття місця в найсильнішій лізі країни, вже будують грандіозні плани на майбутній сезон. Почесний президент дніпровського клубу Юрій Береза після дострокового виграшу «Дніпром-1» першої ліги заявив, що в наступному сезоні команда Дмитра Михайленка боротиметься за місце в першій п’ятірці УПЛ, і для цього в міжсезоння дніпрянам його керівництво обіцяє серйозне підсилення.