Верховна Рада відхилила постанови про скасування мовного закону і відклала питання інавгурації

15.05.2019
З оплесками та вигуками «Слава Україні!» народні депутати відхилили чотири постанови про скасування мовного закону.
 
Жоден із проектів постанов про скасування рішення про прийняття Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не набрав мінімально необхідних для прийняття 226 голосів. Проекти постанов набрали лише 34 голоси від депутатів «Опозиційного блоку».
 
Одразу після голосування спікер парламенту Андрій Парубій урочисто підписав закон у залі засідань і заявив, що не допустить реваншу проросійських сил: «Хочу попередити всіх тих, хто думає, що політична кон’юнктура змінилася. Тих, хто вже сьогодні планує реванш. Погрожує нам судами і відміною закону. Послухайте мене уважно: як тільки ви торкнетеся і спробуєте робити ревізію чи закону про мову, чи декомунізації, чи питання церкви, ви відчуєте весь гнів українського народу. І могутню волю українського народу», — наголосив Парубій, додавши, що говорить це як громадянин України, а не як спікер парламенту. Таким чином після підписання закону спікером парламенту закон буде переданий на підпис чинному Президенту Петру Порошенку. 
 
Гарячі дискусії учора розгорілися і довкола призначення дати інавгурації Президента. Від самого ранку під парламентом чатувало близько 50 осіб. Протестувальники вимагали від депутатів терміново призначити дату інавгурації Президента.
 
Вони тримали в руках плакати з написами «Пора проявити свою громадянську позицію і вимагати швидкої інавгурації Президента. Прокиньтесь — нас дурять», «Досить знущань! Призначте інавгурацію Зеленського».
 
У розмові з журналістами зазначили, що є прибічниками новообраного Президента і впевнені, що парламентарії не просто так відкладають інавгурацію.
 
«Зрозуміло, що вони довше хочуть залишатися при владі. Проте їхня епоха пройшла і треба дати змогу новим людям прийти до влади. Тому я сьогодні тут і підтримую політику новообраного Президента Володимира Зеленського», — зазначила у розмові активістка Марія.
 
Головною вимогою протестувальників є призначення дати інавгурації саме на 19 травня. Саме цю дату запропонував парламенту і новообраний Президент Володимир Зеленський. Цікаво, що учасники цього ж мітингу вимагали не лише проголосувати за дату інавгурації, а і тримали плакати з гаслами «Підпиши петицію! Повернемо Саакашвілі в Україну». 
 
І поки під стінами парламенту пікетували, всередині Верховної Ради від самого ранку кипіли пристрасті. В кулуарах депутати дискутували, коли ж призначати дату інавгурації Президента. «Голосуватиму за будь-яку дату, не бачу в цьому ніяких проблем. Але вважаю, що новообраному Президенту Володимиру Зеленському варто було б починати розмову із депутатами не з вимог, а з конструктиву», — зазначив позафракційний депутат Борислав Береза. 
 
У свою чергу, у Блоці Петра Порошенка вже заявили — голосуватимуть за будь-яку дату. «На фракції ми обговорили, що готові проголосувати за кілька постанов, які будуть представлені на голосування. У нас немає прин­ципової позиції стосовно дати інавгурації. Проте скажу особисто за себе, я не голосуватиму за 19 травня. Бо новообраному Президенту слід зрозуміти, що починати розмову з парламентом варто не з вимог і ультиматумів, які він постійно висуває», — заявив член фракції БПП Олексій Гончаренко. Солідарні із БПП представники партії «Батьківщина», «Опозиційного блоку» та «Самопомочі». Там заявили, що не бачать проблем у проведенні інавгурації саме 19 травня. Ба більше, у «Самопомочі» зазначили, що чим швидше Президент приступить до своїх обов’язків, тим краще для парламенту. 
 
Не голосуватимуть за 19 травня у фракції «Народного фронту». Аргументують тим, що в цей день в Україні вшановують жертв політичних репресій. «Інавгурація не може відбуватися в день трауру. Україна буде згадувати тих, хто замордований російським режимом, а церемонія інавгурації передбачає святковий формат. Тому ми категорично проти постанов, які пропонують цю дату», — прокоментував голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак. 
 
Учора ж у парламенті було зареєстровано вже сiм постанов стосовно дати інавгурації Президента. Проте на голосування не була винесена жодна з них. Адже спершу їх має розглянути Регламентний комітет. Голова цього комітету Павло Пинзеник заявив, що до кінця тижня Верховна Рада має прийняти дату інавгурації Президента. 
 
У команді ж Зеленського заявили: рішення новообраного Президента Володимира Зеленського розпускати чи не розпускати Верховну Раду залежатиме від того, що робитиме парламент і які рішення він прийматиме. Якщо ж депутати так і не зможуть визначити дату проведення інавгурації і провалять голосування, день, коли Володимир Зеленський офіційно отримає повноваження, назве одноосібно спікер Верховної Ради Андрій Парубій. Нагадаємо, що він неодноразово зазначав, що сприятливою датою для церемонії вважає 28 травня.