На ЧС-2019 за участі кращих хокейних збірних яскраво проявляється «класова нерівність»

15.05.2019
На ЧС-2019 за участі кращих хокейних збірних яскраво проявляється «класова нерівність»

Британським хокеїстам неймовірно тяжко буде втриматися в елітному дивізіоні. (Фото з сайта www.iihf.com.)

Після того, як відгриміли баталії в нижчих за рейтингом хокейних дивізіонах світу, черга з’ясовувати стосунки дійшла й до найкращих збірних планети.
 
 
У нинішньому році чемпіонат світу в елітній лізі приймає Словаччина.
 
 
По вісім збірних змагаються на льодових аренах у Братиславі та Кошице для того, аби разом iз майбутніми учасниками чвертьфіналів визначилася й пара невдах «мундіалю», котра наступного сезону буде змушена повернутися до другого за силою дивізіону.
 
 
Після стартових поєдинків у групі А без набраних залікових балів залишається лише одна збірна. Торік хокеїсти з Великої Британії вибороли собі право позмагатися в когорті найсильніших національних колективів світу, відтак їхній слабкий старт у новому для себе дивізіоні виглядає цілком зрозумілим.
 
Зрештою, ні з міцними німцями, котрим дебютанти елітної ліги програли з рахунком 1:3, ні, тим паче, з потужними канадцями, котрі розгромили хокеїстів з Туманного Альбіону — 8:0, британці на рівних наразі змагатися не можуть.
 
Не виключено, що після короткого знайомства з сильними хокейного світу цього збірна Великої Британії буде змушена знову повернутися до нижчої ліги. Їхні основні конкуренти в боротьбі за збереження прописки в еліті — французи та данці — вже розжилися важливими очками, натомість у британців iз кожним туром можливостей «розмочити» очковий рахунок буде все менше й менше. 
 
Водночас п’ятірка інших учасників октету активно штовхається за чотири перші місця в групі. І, наразі, п’ятим зайвим у цих розборках залишаються господарі «мундіалю» — словаки, котрі після стартової перемоги над командою США (4:1) в наступних іграх зазнали поразок від фінів (2:4) та канадців (5:6).
 
Останні, до слова, вирвали перемогу над словаками за дві секунди до завершення третього періоду, чим неабияк розгнівили місцевих шанувальників хокею. Після матчу, коли виконувався гімн на честь команди-переможниці, словацькі уболівальники освистали канадців та закидали лід різним непотребом.
 
Схоже «класове» розшарування спостерігається й у групі «В», де, щоправда, одразу три команди не мають набраних балів. У трикутнику Австрія — Норвегія — Італія найбільш слабкою ланкою виглядають італійці, котрі лише рік тому підвищилися в класі. У перших двох матчах збірна Італії пропустила від швейцарців та шведів 17 шайб, чим яскраво засвідчила масштаби прірви між лідерами та аутсайдерами елітного «мундіалю». 
 
При цьому таким собі п’ятим зайвим у групі «В» виглядає збірна Латвії, котрій неймовірно тяжко буде змагатися з командами Росії, Чехії, Швейцарії й Швеції за чвертьфінальні місця. Відзначимо, що саме шведські хокеїсти виступають на словацькому ЧС як чиннi чемпіони світу.
 
Загалом, «Тре Крунор» виграли два останні «мундіалі», однак їхня готовність і надалі утримувати чільну позицію у світовому хокеї опинилася під питанням. Нинішній планетарний форум шведи розпочали з несподіваної поразки чехам (2:5).
 
Досить потужно в Словаччині виглядають росіяни, котрі з кривдниками чинних чемпіонів світу «розібралися» більш ніж упевнено — 3:0. Власне після трьох турів російські хокеїсти залишаються на ЧС-2019 єдиним колективом, що йде без втрат.