Харків повстав: городяни намагаються завадити Кернесу знищити символ українського спротиву російській окупації

14.05.2019
Харків повстав: городяни намагаються завадити Кернесу знищити символ українського спротиву російській окупації

Харків повстав: часом доводиться захищати фронтовиків у тилу. (Фото з сайта mediaport.ua.)

Спроба мера Харкова Геннадія Кернеса знести волонтерський намет на майдані Свободи і повернути проспекту Григоренка ім’я «генерала-м’ясника» Жукова увінчалася гучною акцією протесту.
 
Патріоти міста не лише висловили готовність боронити «символ українського спротиву», а й провели марш центральною вулицею міста, тримаючи 100-метровий прапор держави. 
 
Цей захід став першою реакцією громади прифронтового регіону на демонстраційну невизначеність нової влади щодо питань національної політики. Харків’ян підтримала вся Україна і, як повідомив один із організаторів акції Володимир Чистилін, — «усі силові структури держави».
 
«У понеділок також зустрінемося з народними депутатами України, які приїдуть до Харкова, — повідомив він. — З нами вся країна і нарешті єднання патріотичних сил міста. Наступного разу нас буде ще більше».
 
До речі, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко пообіцяла влаштувати в цьому наметі свою громадську приймальню, а її колега по парламенту Ярослав Маркевич зробив це ще в неділю.
 
«Я розраховую, що такий крок вплине на правоохоронні органи, — сказав він. — Тут є цілодобова охорона і є люди з нами на зв’язку. Приймальня зареєстрована офіційно: є вхідний номер запрошення, є подання на ім’я Парубія. На даний момент — це моя єдина приймальня як народного депутата».
 
Волонтерський намет на центральній площі Харкова виник ще на початку війни. Тут і досі збирають допомогу армії і проводять для усіх бажаючих щось на зразок політінформації. Його присутність на майдані, де п’ять років тому влаштовували мітинги приїжджі та місцеві адепти «русского міра», нагадувала про те, що розпочата ними війна не завершилась.
 
У ситуації ж, коли після президентських виборів з’явився реальний ризик реваншу промосковських сил, захист намету тепер став символічною акцією українського спротиву новій політиці. 
 
Не виключено, що протистояння мерії і патріотів-активістів завершиться судовими позовами. Принаймні саме таке припущення зробив депутат міськ­ради Михайло Черняк. Хоча важко виключити і більш радикальний сценарій.
 
«Якраз під час розширеного засідання парламентської тимчасової слідчої комісії на майдан приїхали комунальники, — повідомив учора вранці Володимир Чистилін. — Огородили територію навколо намету. Збираються проводити ремонтні роботи. Кернес продовжує тактику провокацій». 
 
З перейменуванням проспекту Григоренка на честь Жукова теж не все просто, адже на сайті міськвиконкому була розміщена спеціальна петиція, яка набрала необхідні 5 тисяч голосів. Утім із цього приводу вже висловився директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, пригрозивши чиновникам позовом до Генпрокуратури.
 
Він також нагадав положення Кримінального кодексу України, за яким «поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна або без такої».