Мелодія «Червоного Мендельсона»

08.05.2019
За кілька днів у Харкові виступить відома американська скрипачка Елізабет Піткерн у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Родзинка концерту класичної музики в тім, що в нашій країні вперше зазвучить одна з найкращих скрипок Антоніо Страдіварі, відома під назвою «Червоний Мендельсон».
Цей дивовижний інструмент, виготовлений ще у 1720 році, отримав численні нагороди у галузі мистецтва, бо вважається одним із кращих витворів італійського майстра. Цікаво, що одразу після створення скрипка кудись безслідно зникла, загубившись на добрих 200 років. Лише в першій половині минулого століття вона несподівано з’явилася у Берліні, а пізніше потрапила до США завдяки родині Елізабет Піткерн. У 1990 році дідусь скрипачки викупив «Червоний Мендельсон» на лондонському аукціоні Christie’s, щоб подарувати до 
16-річчя улюбленої онучки. З цим інструментом вона виступала на кращих сценах США, Італії, Великобританії, Франції, Німеччини, Австрії та багатьох інших країн.
Візит скрипачки до України став можливий завдяки братам — музикантам Сергію та Олександру Дворниченкам, один з яких наразі проживає на батьківщині Елізабет, а інший працює заступником директора МАСО «Слобожанський». «Ідея організувати спільний виступ виникла під час благодійного концерту «Класична феєрія» у грудні минулого року, — каже Олександр Дворниченко. — Пані Піткерн відома у США не лише як талановитий музикант, а й меценат. Вона очолює фонд Red Violin, який надає стипендії музикантам-початківцям, а також є президентом та художнім керівником дитячого табору Luzerne Music Center у штаті Нью-Йорк. Там отримують музичну освіту обдаровані діти віком від 9 до 18 років».
У Харкові знаменита гостя не лише виконає концерт для скрипки з оркестром Бетховена та Симфонію №4 Брамса, а й візьме участь у роботі благодійного конкурсу-фестивалю «Музична майстерня» як член журі. Переможця нагородять безкоштовною поїздкою до американського Luzerne Music Center, вартість якої 4 тисячі 865 доларів.