У Харкові проросійські активісти розбили пам’ятний знак на честь проголошення суверенітету України

08.05.2019
Проросійські активісти розтрощили легендарний пам’ятний знак, який встановили харків’яни через місяць після проголошення українського суверенітету — 16 липня 1990 року.
 
Тобто ця подія сталася за рік до того, як Україна стала незалежною, зібравши тоді біля входу до саду Шевченка сотні патріотів міста.
 
Відтоді навколо пам’ятника не раз ламалися ідеологічні списи. У 2013-му, скажімо, невідомі зловмисники поцупили тризубець, що був невід’ємною частиною загальної композиції.
 
А перед цим камінь замалим не зник через рішення мерії збудувати на його місці 20-метрову стелу на честь державного прапора. Ситуацію врятував 75-річний рухівець Володимир Пасічник, який на знак протесту прикував себе до загорожі й не зрушив з місця, допоки чиновники не відмінили блюзнірське рішення.
 
Цікаво, що п’ять років тому, коли в місті бушувала «руская вєсна» й неподалік від цього пам’ятного знака проводили гучні мітинги гастролери з Бєлгорода та Курська, він залишився неушкодженим.
 
А ось після виборів, коли активність проросійських симпатиків спалахнула з новою силою, камінь знищили остаточно. З такою ж ненавистю сплюндрували кілька тижнів тому і пам’ятний знак УПА у Молодіжному парку, який ідейні вандали засипали горою сміття.
 
Харківська поліція внесла свідчення про вандалізм до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею «знищення та пошкодження об’єктів культурної спадщини». А ось чи з’явиться у місті оновлений пам’ятник знак, наразі сказати складно. Останнім часом просто на очах знецінюються державні ідеологічні принципи, які до виборів здавалися непорушними.