У 16 селах Черкащини почали зводити сучасні амбулаторії сімейної медицини

07.05.2019
На Черкащині у 16 населених пунктах області розпочали будувати амбулаторії сімейної медицини. Про це «Україні молодій» повідомили в ОДА.
 
За словами першого заступника голови облдержадміністрації Тараса Висоцького, держава фінансує 90% вартості будівництва, також за її рахунок буде придбано для амбулаторій сучасне обладнання і  транспорт. 
 
«Уже оголошено тендер на закупівлю автомобілів для всіх амбулаторій. Тим часом на місцях мають забезпечити 10% співфінансування. За ці кошти будуть підведені необхідні комунікації та облаштувано території», — уточнює Тарас Висоцький.
 
Загалом, пояснює, на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості держава перерахувала 250 млн. грн. субвенції місцевим бюджетам — на будівництво амбулаторій передбачили 136,5 млн. грн., ще 11,5 млн. грн. — на придбання службового автотранспорту для медиків.
 
Тарас Висоцький каже, що у населених пунктах Черкащини медиків також готові забезпечити житлом. Нині черкаська влада опікується доукомплектуванням медичних фахівців — ведуть перемовини з навчальними закладами, а також медиками-практиками в обласному центрі. 
 
«Мінімальне кадрове наповнення є в більшості населених пунктів — зокрема по одному лікарю. Але плануємо забезпечити кожен об’єкт мінімум двома фахівцями», — пояснює Тарас Висоцький, який днями інспектував будівельні роботи у всіх 16 населених пунктах області. 
 
Лідером iз будівництва медичних амбулаторій на Черкащині є село Вербівка Городищенського району. Там уже зводять стіни. А здача в експлуатацію усіх медичних об’єктів, кожен з яких обійдеться приблизно у 6-8 млн. грн., запланована на літо.