У Тернополі назріває новий транспортний скандал через тарифи на проїзд

07.05.2019
У Тернополі розпочався новий виток боротьби проти високих тарифів на проїзд у громадському транспорті, викликаний рішенням апеляційного суду про визнання їх протиправними.
 
Нагадаємо читачам, що з 1 листопада минулого року ціни на проїзд у тернопільських тролейбусах та «маршрутках» різко підвищились — від 4 та 5 гривень, відповідно, до 8 і 9 при сплаті готівкою, що стало найвищим на той час показником серед обласних центрів України.
 
І хоч для власників пільгових «Карток тернополянина» та тих, хто готовий був сплачувати безконтактною банківською карткою чи користуватися неперсоніфікованим електронним проїзним квитком, було встановлено дещо нижчі розцінки, тернополян такий факт шокував і обурив.
 
Результатом стало перекриття вулиць та багатолюдне «транспортне віче», яке прийняло резолюцію з вимогами насамперед скасувати рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради щодо підвищення тарифів та оприлюднити детальну інформацію про структуру витрат i розрахунки вартості проїзду.
 
Під тиском громадськості влада відступила і повернула старі ціни, однак тоді до акцій протесту вдалися вже перевізники, що призвело до транспортного колапсу в місті.
 
Поступово влада так-сяк «розрулила» ситуацію, провівши перемовини з перевізниками та громадські слухання (щодо останніх, правда, у громадських активістів залишилося багато запитань), а також пролонгувавши термін виготовлення згаданих «Карток тернополянина».
 
Компромісну готівкову ціну на квитки було встановлено у розмірі 6 гривень у тролейбусах та 7 — у «маршрутках», відтак масові протести поступово вщухли. Однак громадські активісти вирішили не здаватися.
 
Тернопільський юрист Ростислав Небельський звернувся до суду з позовом проти виконкому Тернопільської міської ради, і ось тепер, після низки засідань в судах різних інстанцій, він нарешті виграв справу.
 
За його словами, це означає, що міська рада зобов’язана повернути старі (які діяли до 1 листопада 2018-го) тарифи, якщо ж цього не буде зроблено, то йтиметься вже про кримінальну відповідальність.
 
Наразі, а з часу прийняття судового рішення минуло вже більше як 2 тижні, міська влада не поспішає виконувати рішення суду. Міський голова Тернополя навіть звертався до Верховного Суду з проханням зупинити дію постанови апеляційного суду, однак це прохання не задовільнили.
 
Тим часом адвокат Ростислав Небельський звернувся із закликом допомогти якнайшвидше забезпечити законність до керівників обласної поліції та управління Держпродспоживслужби. Громадські ж активісти закликають до цього і міського голову, а в протилежному випадку погрожують організацією масових акцій протесту.