Папа Франциск відвідує Болгарію та Північну Македонію з апостольським візитом

07.05.2019
Папа Франциск відвідує Болгарію та Північну Македонію з апостольським візитом

Папа Франциск і патріарх Болгарської православної церкви Неофіт. Решта ієрархів візит проігнорували.

Pacem in terris — у перекладі з латинської мови «Мир на землі» — таке гасло апостольського візиту Папи Римського Франциска в Болгарію, який розпочався в неділю.
 
 
Мета цього візиту в країну, в якій кількість католиків не перевищує один відсоток, — зміцнення зв’язків між християнськими конфесіями. 
 
 
Папа Франциск у перший день візиту відвідав патріарший собор Олександра Невського в Софії, молився там біля гробниці святих Кирила і Мефодія, зустрівся у Синодальному палаці з патріархом Неофітом i членами Синоду Болгарської православної церкви.
 
 
І це був єдиний контакт представників БПЦ iз понтифіком. Представники Болгарської православної церкви, яка перебуває у тісних зв’язках iз Російською православною церквою, відмовились брати участь в інших офіційних заходах Папи Франциска в Болгарії. 
 
У Софії понтифік закликав болгар виявляти милосердя до мігрантів, а європейські країни — до об’єднання для вирішення проблем низької наро­джуваності та нерівності в доходах, які, за його словами, «підживлюють міграцію».
 
Перший день апостольської подорожі Папи Франциска до Болгарії завершився пасхальною месою «Цариця Небесна» на столичній площі Князя Александра. Меса згуртувала приблизно 12 тисяч вірян. 
 
Як і під час інших своїх закордонних поїздок, Папа відвідав місцевий табір біженців, де зустрівся з мігрантами з Сирії та Іраку. Далі, керуючись тим же маршрутом, що і його попередник Іван Павло ІІ, який відвідував Болгарію 17 років тому, Папа Франциск відвідав місто Раковскі, де зустрівся з представниками католицької спільноти. 
 
Завтра Папа Франциск у рамках своєї 29-ї апостольської подорожі прибуде з одноденним візитом до столиці Північної Македонії, де народилася свята Мати Тереза. Травневий «православний» вояж римського першосвященика завершиться відвідинами Румунії в період 31 травня-2 червня.
 
Прийнявши запрошення цивільної та церковної влади, глава Католицької церкви відвідає Бухарест, Ясси, Шумулеу-Чук та Блаж, повідомив прес-центр Ватикану. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У переддень візиту Папи до Болгарії Ватиканський прес-центр повідомив, що Святіший отець Франциск вирішив запросити на 5 та 6 липня до Риму верховного архієпископа, членів Постійного Синоду та митрополитів Української греко-католицької церкви.
 
Цією зустріччю Святіший Отець бажає висловити свою близькість Українській греко-католицькій церкві, що здійснює душпастирське служіння як на батьківщині, так і в різних місцях світу. Крім того, ця зустріч стане черговою нагодою для поглиблення відомостей про життя та потреби України, аби сприяти миру в країні та порозумінню Католицької церкви латинського обряду з іншими християнськими конфесіями.