«Шахтар» ще на крок став ближчими до свого 12-го чемпіонства після чергової осічки «Динамо»

07.05.2019
«Шахтар» ще на крок став ближчими до свого 12-го чемпіонства після чергової осічки «Динамо»

Ослаблене кадровими втратами «Динамо» не змогло вдома переграти «Олександрію». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Кілька років тому розділивши чемпіонат країни на дві змагальні фази, у ФФУ таким чином прагнули підвищити глядацьку цікавість до матчів найсильнішої ліги бодай наприкінці сезону, коли найбільше загострюється турнірна боротьба.
 
Водночас уболівальники й надалі продовжують ігнорувати поєдинки прем’єр-ліги, не бачачи особливої привабливості навіть у протистояннях лідерів.
 
Приміром, гру між другою та третьою командою чемпіонату — «Динамо» та «Олександрією» — на 70-тисячному НСК «Олімпійський» відвідали трохи більше 14 тисяч глядачів.
 
Утім низький інтерес столичних шанувальників футболу до матчів місцевого гранда зрозуміти не складно. Команда Олександра Хацкевича переживає глибоку кризу, пов’язану з пошуком своєї гри. Проте творчий пошук у динамівському колективі відверто затягнувся.
 
Після чергового проколу, котрим можна вважати втрату «біло-синіми» очок у домашній грі проти олександрійців, у столиці активно заговорили про можливу зміну динамівського очільника.
 
Подейкують, що місце Хацкевича, з котрим у клубі не поспішають продовжувати контракт, може посісти спортивний директор «біло-синіх» Олексій Михайличенко.
 
І хоча президент «Динамо» Ігор Суркіс, здається, вже давно змирився з програшем своєї команди у «золотій» гонці, кожна нова невдача, через яку зростатиме відставання динамівців від «гірників», думається, сприйматиметься клубним власником, як додаткова порція солі на рану, та, без сумніву, гратиме не на користь Хацкевича.
 
У будь-якому разі, наприкінці поточного сезону «Динамо» перебуває в не найкращих ігрових кондиціях. Загалом, вийшло так, що проти «Олександрії» динамівці грали напівосновним (чи то напіврезервним) складом. Окрім цілої низки травмованих виконавців «основи», у грі проти потенційного володаря «бронзи» білоруський наставник «біло-синіх» не зміг задіяти трьох дискваліфікованих футболістів (Гармаша, Бурду, Кендзьору), які опинилися поза футбольним полем через вилучення в попередніх поєдинках. «Хацкевичу потрібно посилити в колективі дисципліну», — наголосив колишній динамівець Олег Саленко.
 
Загалом, причин, які сьогодні не дозволяють «Динамо» на рівних змагатися за національні трофеї зі своїм основним конкурентом, можна віднайти чимало.
 
Однак, як загальний приклад хворобливого стану команди можна взяти історію з багатомісячною відсутністю на вістрі «біло-синіх» номінального форварда, що, на думку Саленка, не личить такому клубу, як «Динамо». Вочевидь виправляти ситуацію динамівцям доведеться вже у наступному сезоні.
 
Натомість «Шахтар» упевнено рухається до свого третього поспіль «золотого» «дубля». До формальної і дострокової перемоги в чемпіонаті «гірникам» потрібно зробити ще пару кроків; у національному ж Кубку в донецького клубу залишилася лише одна гра: фінал iз представником першої ліги — «Інгульцем». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 27-й тур. «Зоря» — «Маріуполь» — 0:1, «Динамо» — «Олександрія» — 1:1, «Шахтар» — «Львів» — 5:0, «Олімпік» — «Ворскла» — 1:1, «Карпати» — «Арсенал-Київ» — 1:2, «Десна» — «Чорноморець» — 2:4. 
Турнірне становище в першiй шістці: «Шахтар» — 70, «Динамо» — 61, «Олександрія» — 48, «Зоря» — 38, «Маріуполь» — 36, «Львів» — 30.
Друга шістка: «Десна» — 35, «Ворскла» — 34, «Олімпік» — 28, «Карпати» — 25, «Арсенал-Київ» — 24, «Чорноморець» — 21.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 17, Циганков («Динамо»), Швед («Карпати») — 14.