Володимир Зеленський не хоче працювати в адміністрації на Банковiй і шукає приміщення за Києвом

03.05.2019
Володимир Зеленський не хоче працювати в адміністрації на Банковiй і шукає приміщення за Києвом

Банкова не дочекається нового Президента?

Новообраний Президент Володимир Зеленський ще під час виборчої кампанії заявив, що не хоче працювати в будівлі адміністрації Президента, за адресою Банкова, 11.
 
 
Тоді у розмові з журналістами він зазначав, що хотів би працювати за межами Києва.
 
 
Уже за місяць Зеленський складе присягу та офіційно стане Президентом  України. Проте і по сьогодні невідомо — де ж працюватиме новообраний Президент.
 
 
У інтерв’ю американському виданню The Daily Beast дружина Володимира Зеленського Олена заявила, що підтримує ідею чоловіка: «Ми навіть не хочемо заходити всередину. Це місце заражене темним, негативним минулим. Ми б зробили там музей або передали цю будівлю якому-небудь університету», — пояснила вона. 
 
Цікаво, що Зеленський не перший, хто хоче зламати президентські традиції.  Розмови про переїзд Петра Порошенка з адміністрації лунали ще в 2014 році. Проте тодi Президент не переїхав до іншої будівлі через брак коштів у бюджеті.
 
Адже, як розповів заступник глави адміністрації Президента часів Петра Порошенка Дмитро Шимків, змінити будівлю — це не лише переїхати з Банкової, 11, а й перевезти майже 450 працівників, секретні документи, дипломатію, архіви.
 
«Президент займається питаннями рівня «дуже секретно». Відповідно, потрібні кімнати спеціально облаштовані, з додатковим обладнанням, яке не дозволяє знімати аудіо чи будь-який інший сигнал», — зазначив Дмитро Шимків.
 
Окрім цього, у розпорядженні Президента мають бути офіційні зали засідань, де він прийматиме дипломатів, політиків та глав дер­жав з усього світу. Володимир Зеленський зазначив, що хотів би працювати саме за містом, щоб позбутися кортежів та перекритих доріг.
 
Проте як приймати Ангелу Меркель або ж Дональда Трампа в приміщенні, не пристосованому до дипломатичних зустрічей, — теж під питанням. Чи вдасться реалізувати цю ідею до інавгурації? Адже зрозуміло, що переїхати — це не просто зняти приміщення і там працювати. Перш за все — це кошти. На переїзд необхідно кілька мільйонів доларів.
 
Про це в інтерв’ю «Українській правді» заявив Дмитро Шимків. У державному бюджеті їх немає. Тому єдина можливість — це особисті кошти самого Президента.
 
Бізнес-партнер Володимира Зеленського по «Кварталу 95» Сергій Шефір в інтерв’ю виданню thebabel запевнив, що в разі, якщо переїзд коштуватиме п’ять мільйонів доларів, то його здійснюватимуть за приватні кошти.
 
«Ми ж винахідливі, але нас усі зупиняють. Ми говоримо, що знайдемо інвестора, який зробить. Нам кажуть, що це корупція. Усе сприймається погано, нас приземлюють. Але, звичайно, якийсь нормальний офіс дуже хотілося б. Тому що я був в АП на тій грудневій зустрічі Володимира з Порошенком, і там дуже некомфортно», — пояснює він.
 
Друге питання — це безпека. Не в захваті від ідеї новообраного Президента і в Управлінні державної охорони. Проте, за словами голови УДО Валерія Гелетея, його підопічні готові забезпечити безпеку нового голови держави, навіть якщо адміністрацію Президента перенесуть iз вулиці Банкової в Києві.
 
«Звичайно, будь-яке рішення, яке ухвалить Президент, управління державної охорони буде виконувати і буде йому забезпечувати безпеку незалежно від того, де це буде. В урядовому кварталі все ж таки він буде більш захищений, ніж у будь-якому іншому новому місці. Але це не буде проблемою для управління державної охорони», — сказав Гелетей.
 
Він уточнив, що місце роботи Президента — це не тільки заходи безпеки. Це і спеціальний зв’язок, і все те, що відбувається у комунікації з усім світом.
 
«Буде багато запитань. І це не реалізується швидко. Є чимало речей, яких ми не бачимо, але для роботи адміністрації Президента вони обов’язкові, без дечого Президент не зможе нормально працювати», — заявив Гелетей.
 
Штабісти нового Президента, незважаючи на застереження, активно шукають заміну Банковій, 11.  Саме члени команди Зеленського підтримують таку ініціативу.
 
Радник Зеленського Олександр Данилюк заявив, що такий крок є «символом нового мислення, і було б дуже добре відірватися від старих і моторошних стін», а також  зазначив, що це можна зробити досить швидко. Проблем у такому переїзді Данилюк не бачить.
 
Аргументує тим, що всю «секретність» можна легко перенести і в нову будівлю. Данилюк, до речі, як ніхто інший, знає про специфіку роботи в адміністрації Президента. Адже спершу він був радником Віктора Януковича, а з 2015 року — заступником адміністрації Президента Петра Порошенка.
 
У команді ж Зеленського він активно лобіює ідею переїзду і запевняє — усе можна зробити на сучасному рівні з новими технологіями і набагато дешевше, ніж підтримувати стару інфраструктуру, яка, на його думку, — неефективна.    
 
Команда Зеленського також хоче скоротити кількість працівників адміністрації. Тому в нову будівлю за містом, очевидно, не доведеться перевозити всіх працівників. За часів Віктора Януковича їх було 560, Петро Порошенко скоротив до 427.
 
На скільки зменшить Володимир Зеленський — дізнаємося після 3 червня. Що ж буде із будівлею 30-х років минулого століття, ідей немає навіть у Зеленського, бо в інтерв’ю журналістам він відверто сказав — ще не знає, що зможе бути в приміщенні Банкової, 11.