Суд дозволив УПЦ МП не вказувати в назві свою підпорядкованість Москві

24.04.2019
Суд дозволив УПЦ МП не вказувати в назві свою підпорядкованість Москві

Предстоятель УПЦ Онуфрій не вказуватиме належність до РПЦ на чолі з Кирилом.

Окружний адміністративний суд, який давно набув гіркої слави і став уособленням нереформованої української Феміди, в останні дні не втомлюється відзначатися скандальними рішеннями. 
 
 
Як повідомляла «УМ», 18 квітня Окружний адмінсуд задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабінету Міністрів і визнав незаконною націоналізацію Приватбанку.
 
 
А вже цього тижня, минулого понеділка, цей самий суд оскандалився рішенням щодо духовності, задовольнивши прохання Української православної церкви Московського патріархату, що дозволяє їй не перейменовуватися до 26 квітня і не вказувати у своїй назві про зв’язок iз Росією.
 
Таке рішення суд ухвалив як забезпечувальний захід позову УПЦ МП до Міністерства культури. Йдеться про забезпечення позову у справі про скасування наказу Мінкульту, відповідно до якого «Київська митрополія Української православної церкви» та низка релігійних організацій повинні вносити зміни до своєї офіційної назви та подати відповідні зміни до свого статуту на реєстрацію до 26 квітня 2019 року.
 
Відтак суд задовольнив заяву так званої «Київської митрополії УПЦ» про забезпечення позову «з огляду на те, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача».
 
Зокрема, прес-служба Окружного адмінсуду повідомляє: «На думку суду, реалізація на даний час (до вирішення справи по суті) оспорюваного акту та вчинення на його виконання дій може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи».
 
Мовляв, «вжиття заходів забезпечення позову не зумовлює фактичного вирішення спору, оскільки вони спрямовані винятково на збереження існуючого становища до завершення розгляду справи по суті». При цьому, суд залучив 265 релігійних організацій до участі у справі в якості третіх осіб. 
 
Зауважимо, що УПЦ офіційно не має у назві згадки про Московський патріархат, проте багато церков вказували це на своїх храмах, особливо на сході України. 
 
Нагадаємо, що 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до законодавства, які зобов’язують Українську православну церкву (Московського патріархату) змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви.
 
Після початку дії закону Міністерство культури впродовж місяця перевіряло статути зареєстрованих релігійних організацій, а вже 26 січня 2019 року оприлюднило перелік тих організацій, які мають змінити назву.
 
Вiдтодi названі міністерством релігійні організації, в тому числі й УПЦ (Московського патріархату), мали три місяці, щоб вказати приналежність до Росії у своїй офіційній назві. У свою чергу, УПЦ називала ухвалення такого закону антиконституційним та втручанням держави у справи церкви.
 
Перед ухваленням закону 15 грудня у Києві відбувся об’єднавчий собор Помісної православної церкви України, який обрав митрополитом Київським Епіфанія. Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня вручив йому томос про автокефалію (незалежність) української церкви.  З того часу до новоствореної ПЦУ перейшли вже понад півтисячі релігійних громад, які раніше були підпорядковані УПЦ (Московського патріархату).
 
На думку розробників законодавчих змін щодо перейменування, відкрите декларування УПЦ приналежності до Російської православної церкви прискорить процес переходу релігійних громад до Помісної православної 
церкви.