Національний прецедент: з Києва до Маріуполя вирушить арт-потяг ГогольTrain

24.04.2019
Національний прецедент: з Києва до Маріуполя вирушить арт-потяг ГогольTrain

Учасники «вокзальної» прес-конференції біля «Голови Гоголя». (Фото Станіслава ГОЦУЛЯКА.)

Південний залізничний вокзал Києва. Посеред вестибюлю — інсталяція «Голова Гоголя».
 
 
Біля неї — міністр інфраструктури Володимир Омелян із представниками міжнародного фестивалю сучасного мистецтва ГогольFest.
 
 
Повз проходить безкінечний потік пасажирів — дорослих і дітей з великими валізами в супроводі проводжаючих і зустрічаючих. Багато хто зупиняється, побачивши численні об’єктиви теле- і фотокамер.
 
 
Зупинившись, стають учасниками прес-конференції. І в цьому — суть Гогольфесту. Якщо креативити — то в усьому. 

Коли потяг у даль загуркоче...

Фестиваль започатковано 2007 року. Тривалий час це був суто столичний артфест, аж поки одного разу він не відбувся в Івано-Франківську. Досвід виявився вдалим. І ось цьогоріч його вдруге поспіль приймає Маріуполь, і знову під назвою Startup ГогольFest. Триватиме він шість днів і розпочнеться 26 квітня.
 
Саме в цей день до пункту призначення вирушить незвичний потяг, що не має аналогів, — ГогольTrain. І це не банальний засіб пересування, а справжня мистецька розкіш. Арт-потяг стане самостійною культурною подією, що об’єднує міста, людей та мистецтво.
 
Кожен бажаючий зможе стати його пасажиром, долучившись до компанії музикантів, артистів, режисерів, художників, інших митців. Крім розфарбованих і декорованих купе і плацкартів, тут будуть вагон зі сценою і необхідною концертною апаратурою та вагон-ресторан від подільського бару «Хвильовий». Перформанси та виставки відбуватимуться просто під стукіт коліс. Сісти в поїзд можна буде у Вінниці, Києві або Дніпрі. 
 
Утім учасники незвичної прес-конференції розповідали не тільки про поїзд, а й про фестиваль у цілому. 
 
Dakh Daughters, які нещодавно знялись у «Гуцулці Ксені», закриватимуть фестиваль.
Фото з сайта sugf.org.
 
«26 квітня до Київського вокзалу прийдуть люди, віддаючи шану великому українцю Миколі Гоголю, — каже Володимир Омелян, міністр інфраструктури. — Вони поїдуть першим у Європі арт-потягом, який називається ГогольTrain. Мені особливо приємно, що поїзд вирушить саме в Маріуполь. Бо Маріуполь — це наш форпост, це той бастіон, який стримує російську навалу. Минулорічний фестиваль у Маріуполі став наймасштабнішим культурно-мистецьким заходом поблизу фронту за роки війни. Що ж стосується арт-потяга, в подальшому він подорожуватиме  всією Україною, об’єднуючи країну, даючи чіткий сигнал, що код України — це довга велична історія, якій тисячі років, і ніщо нас ніколи не переможе». 
 
«Програма фестивалю складається з п’яти напрямів: театр, музика, кіно, література й візуальне мистецтво, — додає директор фестивалю Максим Демський. — Чому ми обрали саме Маріуполь? Бо це — надзвичайно енергетичне місто, потенціал якого хочемо розкрити».
 
«ГогольTrain — національний прецедент, який є результатом взаємодії культури та інфраструктури, — долучається до розмови креативний директор ГогольTrain Денис Угорчук. — Спільно з Міністерством інфраструктури та Укрзалізницею ми розпочинаємо новий етап культурної мобільності в Україні. Ми хочемо перетворити потяг на простір, вільний для будь-яких проявів мистецтва та перфомансів, що не порушують законодавство, не зашкодять іншим учасникам, їхньому майну та вагонам потяга. Ми хочемо довести, що в державі не існує далекої точки. Ми стимулюємо діалог, поширюємо різноманіття, об’єднуємо людей». 

Сцена з локомотивом і балет від... кранів

«Цього року нам вдалось посилити міжнародну складову фестивалю. Залучили багато іноземних проектів. Дуже потужним буде міжнародний блок театральної програми. Туди ввійде шість вистав із Німеччини, Італії, Швейцарії, Австрії, Литви та Польщі, — деталізує програмний директор фестивалю Анна Басова. — Це унікальний для України склад міжнародних театральних проектів. Культурна дипломатія — це той вектор, який дуже необхідний усій країні, і Маріуполь активно включається у ці процеси».
 
Андрій Палатний, театральний куратор ГогольFest, додає: «Наша команда щойно повернулась з Лісабона. Там провели триденні перемовини, аби фестиваль став частиною великої європейської мережі — European Festivals Association. За результатами переговорів, усі учасники мережі та журі визнали фестиваль одним із найкращих та передових фестивалів континенту. Ми плануємо створити першу в Європі мережу мультидисциплінарних фестивалів сучасного мистецтва. І член­ство в EFA дає потужну підтримку для того, щоб ця мережа вийшла і за межі України. Щоб ГогольFest відбувався як в українських, так і європейських містах. І в цьому контексті Startup ГогольFest надзвичайно важливий, бо саме у Маріуполі весь цей шлях і був започаткований. Саме завдяки Маріуполю фестиваль перезапустився у такому новому форматі».
 
Фестиваль проходитиме на восьми міських локаціях. Це Палац культури «Молодіжний», Креативний простір Вежа, Платформа ТЮ, Маріупольський театр ляльок, Міський сад, яхт-клуб «Азовсталь» та судноремонтний завод.
 
У одному з доків Азовського судноремонтного відбудеться унікальний балет кранів та показ головної події фестивалю — опери «Неро». ЇЇ зрежисовано спеціально під цей унікальний простір засновником Гогольфесту Владом Троїцьким. Імпровізована сцена на платформах із локомотивом супроводжуватиме глядачів до місця дійства. Оскільки кількість глядачів тут обмежена (максимум 600 осіб, а всі квитки давно продано), оперу транслюватимуть у прямому ефірі на головній сцені в Міському саду. Також пряма трансляція буде доступна для перегляду в інтернеті. 
Переглянути онлайн можна буде також головні театральні події і виступи хедлайнерів музичної програми. Серед них — українські виконавці Сергій Бабкін, Вагоновожаті, Jamala, Alyona Alyona, Dakh Daughters, закордонні гості Blue Foundation (Данія) та Monarchy (Велика Британія).
Потужну візуальну програму цьогоріч представить Школа сучасного мистецтва Вікторії Бурлаки, яка активно долучала місцевих митців до створення проектних виставок, вуличних та side-specific інсталяцій. 
 
Основні події освітньої програми «Гімназія» відбуватимуться у старій водонапірній башті, яку було модернізовано в сучасний креативний простір. Своїми здобутками тут поділяться відомі культурні діячі, митці, урбаністи, журналісти, вчителі, інноватори, айтішники, режисери, актори. 
Усі події фестивалю задумані як унікальна пригода. Організатори Гогольфесту запевняють, що участь в ньому дасть змогу поглянути під іншим кутом зору на себе, на Україну і цілий світ. 

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ 

26 квітня. Відкриття фестивалю
Міський сад
19:30 YUKO
21:00 Сергій Бабкін 
27 квітня. День перший
Судноремонтний завод 
19:30 Балет кранів
21:00 Гранд-опера «Неро»
БК «Молодіжний»
16:30 Моновистава-інсталяція «Be my Marguerite! (або У незвичній самоті)» 
18:00 Балет-трагедія «Баттерфляй»
Vezha Creative Space
14:30 «Як політики використовують вас, поки ви лайкаєте картинки» Практикум Тетяни Якубович («Радіо Свобода»)
17:00 Кіноклуб. Фільм «Велосипеди проти машин» (Швеція) та відкриття виставки «Добре місто» (Данія)
28 квітня. День другий 
Арт-платформа ТЮ
15:30 Фільм «Під піском» (Данія)
БК «Молодіжний»
19:00 Хореографічний перформанс «Весна священна» (за мотивами балету І. Стравінського)
Міський сад
19:30 Вагоновожаті
21:00 Monarchy (Велика Британія) 
29 квітня. День третій
13:00 Лекція Влада Троїцького «Мистецтво — марна річ»
17:30 «Кіноклуб». Фільм «Заповідник Асканія» та спілкування з режисером Андрієм Литвиненком
Арт-платформа ТЮ
16:00 Фільм про життя маріупольської молоді «Аня та Сірьожа» (Німеччина), зустріч з авторами 
БК «Молодіжний»
15:30 Вистава-реконструкція Bauhaus tanzt ІІ (музика, танець, візуальне мистецтво) від PUC (Австрія) 
18:30 Вистава «О Два» (Дикий театр) 
Міський сад
19:30 Blue Foundation (Данія)
21:00 Jamala
Яхт-клуб «Азовсталь»
23:00 «Кіноклуб». Ніч українського короткого метра: дебюти від СУК («Поза зоною», «Гойдалки», «Київська історія», «Технічна перерва», «П’ять хвилин»)
03:00 Банка зранку, соціальний панк-рок концерт 
30 квітня. День четвертий
Платформа ТЮ
15:00 «Вільний Курдистан». Режисер Марчин Бжозовський (Польща)
БК «Молодіжний»
16:00 Хореографічний спектакль-перформанс «Вакханки» від ТЕО: Театральний простір (Одеса)
19:00 «Створення». Еко-драма від Народного театру
Міський сад
18:00 Vova Zi Lvova 
19:30 Alyona Alyona
21:00 RED SNAPPER
1 травня. День заключний
БК «Молодіжний»
16:00 Драма абсурду «Парадокси злочину» від ЦСМ «ДАХ». Режисер — Влад Троїцький
Платформа ТЮ
Арт-пікнік у дворику краєзнавчого музею за участі Stereoigor
Vezha Creative Space
16:30 «Кіноклуб». Документальна стрічка «Гогольдок»
Міський сад
19:30 Bahroma
21:00 Dakh Daughters