«Відеоасистент» для рефері: в українському футболі обіцяють у найближчому майбутньому запустити систему ВАР

23.04.2019
«Відеоасистент» для рефері: в українському футболі обіцяють у найближчому майбутньому запустити систему ВАР

У футбольній Європі рефері активно використовують систему відеоповторів. (Фото з сайта www.dw.com.)

Бажання крокувати в ногу iз сучасним футбольним світом змусило вітчизняну прем’єр-лігу оголосити тендер на продаж прав на трансляцію матчів елітного дивізіону на наступні три сезони. 
 
У час, коли УЄФА прискіпливо слідкує за дотриманням клубами умов фінансового «фейр-плей», реалізація телеправ — непогане джерело додаткових доходів для українських колективів.
 
Загалом, від продажу контенту УПЛ планує заробити 15 мільйонів доларів. Звісно, в порівнянні з Англійською прем’єр-лігою, котра, за повідомленням британського видання The Telegraph, нещодавно підписала новий телевізійний контракт на продаж закордонних прав на показ матчів ліги сезонів 2019-2022 років за 4,7 мільярда євро, нашому футболу не зрівнятися. Утім УПЛ, котру віднедавна очолює іноземець, на глобальному маркетинговому полі наразі робить свої перші кроки. 
 
Однією з привабливих рис нашого чемпіонату, котра, без сумніву, зможе привернути увагу закордонних шанувальників футболу, може бути система ВАР.
 
Директор телеканалів «Футбол» Олександр Денисов, якi наразі транслюють значну частину поєдинків УПЛ, вважає, що «відеоасистент рефері» вітчизняному футболу потрібен як повітря. Ця система прибере суперечливість у критичних епізодах і створить складнощі не чистим на руку арбітрам приймати заангажовані суддівські рішення», — наголосив Денисов.
 
Точної дати офіційного запуску в Україні ВАР у Федерації футболу України наразі не називають. Керівник комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі каже, що він вірить та надіється на якомога швидший запуск — у найближчому майбутньому — цього інноваційного проекту.
«Система відеодопомоги арбітрам — це веління часу. Без нього в динамічному сучасному футболі обійтися дуже складно», — наголошує президент ФФУ Андрій Павелко. За його словами, процедура запуску ВАР має чіткий регламент, який розроблений ФІФА. Зокрема, система має відпрацювати в тестовому режимі чітко окреслену кількість годин. «Якщо все пройде успішно, можливо, в наступному сезоні в українському чемпіонаті буде ВАР», — передбачив Павелко.
 
Водночас, як прогнозують вітчизняні експерти, після появи у арбітрів новітнього відеопомічника справедливості у нашому футболі має стати значно більше.
Як свідчить колишній рефері ФІФА Мирослав Ступар, після появи ВАР кількість скандалів в українській прем’єр-лізі, пов’язаних із суддівськими ляпами, знизитьс
я до мінімуму. Однак і панацеєю це революційне нововведення вважати не потрібно. У матчах «плей-оф» Ліги чемпіонів-2018/2019 судді регулярно звертаються по допомогу до відеоасистента, й, на думку оглядачів, далеко не всі переглянуті ними рішення є правильними. Приміром, обидві французькі команди — «ПСЖ» та «Ліон», які на стадії «матчів на виліт» попрощалися з поточною Суперлігою, на думку їхніх футболістів та функціонерів, постраждали від суддівських рішень, прийнятих після застосування ВАР.