Казковий трюк: уперше в історії у фіналі Кубка України зіграє команда з першої ліги

19.04.2019
Казковий трюк: уперше в історії у фіналі Кубка України зіграє команда з першої ліги

Із великими труднощами «Шахтар» зумів подолати спротив лідера першої ліги на шляху до фіналу Кубка країни. (Фото з сайта ffu.ua.)

Рік тому досягнення друголігового «Дніпра-1», котрий у перший же рік свого існування на професіональній арені пробився до півфіналу національного Кубка, стало однією з головних подій футбольного сезону.
 
 
Водночас у нинішньому Кубку країни грянула ще більша сенсація. «Інгулець» iз невеличкого містечка на Кіровоградщині, що має назву Петрове, здолавши в 1/2 фіналу луганську «Зорю», став першим в історії цього турніру представником першої ліги, якому вдалося пробитися до фіналу КУ.
 
 
Після сенсаційного фіаско від представника нижчого дивізіону в «Зорі» заговорили про можливу відставку з посади головного тренера Юрія Вернидуба. Натомість в «Інгульці» також намагаються усвідомити те, що сталося, бо, за словами наставника несподіваного фіналіста КУ-2018/2019 Сергія Лавриненка, всі в клубі перебувають у казці.
 
«Свої імена ми вже вписали в історію українського футболу. Наразі ми до кінця ще не розуміємо, що зробили», — відзначив наставник «Інгульця». При цьому президент клубу Олександр Поворознюк на радощах від виходу до фіналу Кубка виділив команді мільйон гривень призових.
 
Водночас у «Зорі» не можуть до кінця збагнути причини невдачі. «Важко коментувати такі матчі. Але, в будь-якому разі, про недооцінку суперника не може  йтися, адже на кону стояла участь у фіналі Кубка», — сказав захисник луганського клубу Олександр Грицай.
 
Вочевидь причини поразки «Зорі» варто шукати в іншому місці, огорнувши для цього поглядом весь вітчизняний футбол. Нагадаємо, що в півфіналі нинішнього розіграшу національного Кубка вперше в його історії змагалося одразу двоє представників першої ліги.
 
І це, без сумніву, яскравий індикатор загального рівня вітчизняної прем’єр-ліги. І якщо в іншому півфіналі КУ-2018/2019 флагману УПЛ — «Шахтарю» — вдалося підтвердити свій статус і продемонструвати різницю в класі в матчі з лідером першої ліги — «Дніпром-1», то в протистоянні наразі п’ятої команди прем’єр-ліги з сьомим за рангом колективом першого дивізіону переваги вищого за статусом клубу побачити не вдалося.
 
Примітно, що «Дніпро-1» удруге поспіль грав у півфіналі національного Кубка. Торік кубкове просування підопічних Дмитра Михайленка, котрі на той час представляли другу лігу, зупинило київське «Динамо», здобувши впевнену перемогу — 4:1.
 
Цього разу «дніпряни», котрі всіма силами прагнуть піднятися до еліти українського футболу, виглядали значно переконливіше. Зрештою, зламати спротив дніпровської команди чинному володарю трофею вдалося лише за кілька хвилин до завершення основного часу.
 
«Не змогли дотерпіти до екстра-тайму. Утім, головне наше завдання — це вихід до прем’єр-ліги», — наголосив головний тренер «Дніпра-1» Дмитро Михайленко. 
 
Додамо, що фінал національного Кубка-2019, в якому зіграють «Шахтар» та «Інгулець», відбудеться 15 травня в Запоріжжі.