«Аякс» вперше після 22-річної перерви пробився до півфіналу Суперліги

19.04.2019
«Аякс» вперше після 22-річної перерви пробився до півфіналу Суперліги

Вибивши в кваліфікації київське «Динамо», у поточному розіграші ЛЧ «Аякс» уже дістався півфіналу. (Фото з сайта dynamo.kiev.ua.)

Жодному з вітчизняних клубів у нинішньому сезоні не вдалося зіграти в «плей-оф» Ліги чемпіонів.
 
 
Київські динамівці залишили Суперлігу на етапі кваліфікації, поступившись місцем в еліт-раунді «Аяксу».
 
 
А «Шахтар» не спромігся подолати груповий етап ЛЧ. Однак попри сходження з дистанції наших клубів український слід у найсильнішому клубному турнірі континенту залишався доволі довго.
 
 
Півзахисник збірної України Олександр Зінченко разом зі своїм «Манчестер Сіті» дістався чвертьфіналу турніру, в якому англійський чемпіон поступився землякам з англійської прем’єр-ліги — «Тоттенхему».
 
І хоча в поточному розіграші АПЛ «городяни» також випереджають лондонців у турнірній таблиці, в міжнародній кубковій баталії сильнішими виявилися «шпори».
 
У матчі-відповіді команді Хосепа Гвардіоли необхідно було відіграти гостьову фору в один м’яч (0:1). Формально «МС» із завданням-мінімум упорався, завершивши основний час домашнього матчу мінімальною перемогою — 4:3.
 
Однак завдяки правилу гостьового гола, котре, до слова, в УЄФА планують скасувати, до півфіналу Ліги чемпіонів-2018/2019 пробився «Тоттенхем».
 
Так само проти «Манчестер Сіті» зіграло й революційне нововведення Європейського футбольного союзу — ВАР. Скориставшись системою відеоповторів, головний арбітр матчу Джунер Чакир скасував один із забитих підопічними Гвардіоли голів. «Клятий ВАР!» — бідкався після гри автор незарахованого гола у ворота «Тоттенхема», екс-гравець донецького «Шахтаря» Фернандіньйо.
 
Примітно, що більшу частину голів у матчі (чотири), в якому команди відзначилися сім разів, опоненти забили в перші 11 хвилин поєдинку. Щодо українського півзахисника «МС», то в мегарезультативному поєдинку проти «шпор» Зінченко участі не брав.
 
«Це дуже неприємно й навіть жорстоко. Але ми повинні прийняти цю невдачу», — заявив іспанський наставник «городян» Гвардіола.
 
Варто відзначити, що в чвертьфінальній стадії поточної Суперліги вперше з 2009 року змагалися одразу чотири англійські клуби. До півфіналу дісталася половина з цієї когорти. Компанію «Тоттенхему» в 1/2 фіналу складе фіналіст попереднього розіграшу — «Ліверпуль», якому в наступному раунді доведеться зіграти з «Барселоною», котра вибила з розіграшу «Манчестер юнайтед». Як і «Барса», підопічні Юргена Клоппа виграли обидва свої чвертьфінальні поєдинки, впевнено перегравши «Порту» — 2:0 та 4:1.
 
Не менш переконливим виглядає й сумарний рахунок у протистоянні «Барселони» та «МЮ» — 4:0. У матчі-відповіді на «Камп Ноу» «манкуніанці» зазнали розгрому, тричі пропустивши від каталонського гранду. А більшу частину овацій i компліментів після матчу отримав лідер «гранатово-синіх» Ліонель Мессі, котрий відзначився «дублем».
 
Водночас найбільше епітетів після чвертьфінальних баталій усе ж удостоїлися футболісти «Аякса», котрі вибили з розіграшу «Ювентус» на чолі з Кріштіану Роналду.
 
Попри те, що зірковий португалець, який, нагадаємо, разом iз «Реалом» виграв три попередні Ліги чемпіонів, відзначився в обох чвертьфінальних поєдинках проти голландського клубу, «Стара синьйора» опинилася за бортом нинішнього турніру, не спромігшись на більше, ніж нічию в Амстердамі.