У Миколаєві налагодили виробництво прогулянкових катамаранів

12.04.2019
Судно класу «річка-море» призначене для пасажирських перевезень та туристичних рейсів у Бузькому лимані, Дніпрі та прибережній зоні Чорного та Азовського морів.
 
Проекти прогулянкових катамаранів розробили фахівці конструкторського бюро суднобудівної компанії «Артіль».
 
Як повідомляють активісти онлайн-журналу про сучасне життя миколаївського кораблебудування «Миколаїв — місто корабелів», робітники вже працюють над формуванням корпуса третього катамарана.
 
Довжина кожної конструкції — 24 метри, а ширина — дев’ять метрів. Пасажиромісткість кожного судна — 120 осіб, на катамарані передбачено три палуби та сучасний потужний двигун марки Fiat, що дозволяє судну розвивати швидкість до 10 вузлів.
 
Повний цикл збірки одного катамарана не перевищує шести місяців. Третій катамаран був закладений у грудні 2018 року, а зараз стапельний період добігає кінця. Спуск новинки на воду відбудеться під час відкриття навігації 2019 року.
 
Компанія «Артіль» вирішила освоїти технології легкого суднобудування лише шість років тому, створивши перший «пробний» прогулянковий катамаран, який з успіхом курсує по річці Інгул у районі міста Миколаїв.
 
Із 2013 року робітники суднобудівної компанії «Артіль» побудували та спустили на воду два подібні катамарани. У 2014 році зібрали судно «Олена», а у травні 2017 року — водний транспортний засіб під назвою «Любов Іванівна».
 
Отриманий досвід дозволив групі розробників, проектувальників та будівельників помітно відкоригувати початкові розробки. Тому при закладці трьох наступних катамаранів вдалося добитися значної модернізації судів.
 
Нові катамарани зможуть працювати як на українських внутрішніх водних шляхах, так і у прибережній зоні Чорного та Азовського морів, що вигідно відрізняє їх від перших зразків «Артілі».
 
Ще одна новація — на судні, з урахуванням збільшеного району плавання, обладнають зручні приміщення для відпочинку екіпажу.
 
Цікаво, що найкращим проектувальником та конструктором сучасних катамаранів компанії «Артіль» стала молодий спеціаліст Марія Суханова. Дівчина пишається своєю роботою, обіцяє й надалі робити все для того, щоб по водних просторах України ходили комфортні та надійні судна класу «річка-море».
 
За словами начальника міського управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Миколаєва Івана Присяжного, помилуватися природою півдня України зможуть туристи, які приїжджають у регіон навесні та влітку.
 
Зазначимо, що дозвіл міської влади на використання нижньої набережної Миколаєва для швартування катерів, а також посадки-висадки пасажирів адміністрація компанії «Артіль» уже отримала.