Українські «вільники» на ЧЄ-2019 здобули дві «бронзи» в олімпійських категоріях

12.04.2019
Українські «вільники» на ЧЄ-2019 здобули дві «бронзи» в олімпійських категоріях

На ЧЄ-2019 в Бухаресті Василь Шуптар примножив свою велику бронзову колекцію. (Фото з сайта ukrwrestling.com.)

Уперше за багато-багато років збірна України з вільної боротьби поїхала на великі міжнародні змагання з новим тренером.
 
 
До чемпіонату Європи-2019 вітчизняних вільників готував Григорій Данько, котрий прийшов на зміну Руслану Савлохову. Маючи за плечима великий змагальний («бронза» чемпіонату світу-1981), тренерський, організаційний та науковий досвід, Григорій Володимирович вніс у підготовку національної збірної певні корективи.
 
 
Відтак результати запровадження Григорієм Даньком нових методологічних підходів у підготовці національних «вільників» можна було побачити в Бухаресті, де з 8 квітня триває борцівський єврофорум. Упродовж трьох перших змагальних днів, відведених організаторами саме для сутичок майстрів вільної боротьби, синьо-жовта скарбничка поповнилася двома бронзовими відзнаками.
 
Під час тренувального збору, котрий передував чемпіонату Європи, новий наставник українських борців вільного стилю заявив, що медалі континентального форуму-2019 у його підопічних точно будуть, адже до турніру їх готують особисті наставники високого рівня, а у самих збірників горять очі.
 
Зрештою, в столиці Румунії на п’єдестал пошани піднялися Василь Шуптар (вагова категорія до 65 кг) та Олександр Хоцяновський (до 125 кг). Для обох борців медалі ЧЄ-2019 — не перші масштабні відзнаки. Так, Хоцяновський у Румунії повторив своє континентальне бронзове досягнення 2013 року.
 
Розширив у Бухаресті свою колекцію бронзових нагород і Шуптар, у якого в доробку вже була «бронза» ЧЄ-2014, Європейських ігор-2015 та ЧС-2015. Утім, якщо три попередні відзнаки Василь здобув у категорії до 61 кг, то останній його успіх пов’язаний з олімпійською категорією — до 65 кг.
 
У вирішальній сутичці за місце на п’єдесталі Шуптар здолав представника Польщі Кшиштофа Б’єнковського. При цьому варто відзначити, що до малого фіналу представаник Житомирщини потрапив після поразки в півфінальному двобої Селяхаттіну Кілічаллянну з Туреччини.
 
За схожим турнірним марштрутом піднявся на бронзову сходинку п’єдесталу пошани й Хоцяновський. Програвши в 1/2 фіналу титулованому грузину, призеру Олімпіади, європейських i світових першостей Гено Петраїшвілі, в дуелі за «бронзу» український борець-велетень узяв гору над поляком Робертом Бараном.
 
У порівнянні з минулорічним єврофорумом україн­ські «вільники» досягли певного прогресу. На ЧЄ-2018 в російському Каспійську на рахунку наших майстрів вільної боротьби була лише одна «бронза» Кирила Мешкова та підсумкове сьоме місце в командному заліку. При цьому румунський чемпіонат континенту «синьо-жовті» завершили на п’ятому місці загального протоколу.