Чоловіча гандбольна збірна України у відборі на ЧЄ-2020 наздогнала у групі чемпіонів світу

12.04.2019
Чоловіча гандбольна збірна України у відборі на ЧЄ-2020 наздогнала у групі чемпіонів світу

Після тривалої перерви чоловіча гандбольна збірна України знову повернулася до столичного Палацу спорту. (Фото з сайта handball.net.ua.)

Зі своїм попереднім керманичем Віталієм Андроновим чоловіча гандбольна збірна України безуспішно провела кілька міжнародних кваліфікаційних відборів. 
 
 
Прагнучи ж нарешті побачити «синьо-жовтих» на великому представницькому форумі кращих континентальних чи світових збірних, президент Федерації гандболу України Андрій Мельник на зміну наставнику, котрий нещодавно взявся шукати тренерського щастя в жіночому гандболі, очоливши львівську «Галичанку», до керма національної команди запросив спеціаліста зі значно потужнішим послужним списком.
 
 
До свого приходу на пост головного тренера збірної України Сергій Бебешко не рік попрацював з клубами-учасниками Ліги чемпіонів — мінським «Динамо», запорізьким «Мотором», брестським «БГК ім. Мешкова». Собі ж у асистенти він покликав нинішнього наставника «мотористів» Миколу Степанця, з яким, нагадаємо, український чемпіон дійшов до 1/8 фіналу ЛЧ-2018/2019.
 
Після появи біля керма збірної України тандему знаних спеціалістів колоритний вигляд набула й «основа» «синьо-жовтих», де з’явилися імена знаних легіонерів — Сергія Онуфрієнка («Шартр», Франція), Владислава Остроушка («Работнік», Македонія), Станіслава Жукова («Гуммерсбах», Німеччина). Так само повернулися до збірної й лідери «Мотора» — Геннадій Комок, Артем Козакевич, Захар Денисов. Кардинально змінилися й менеджерські підходи ФГУ в роботі з національною збірною, популяризувати котру в Україні взялася успішна промоутерська компанія.
 
Не виключено, що саме з цим була пов’язана й зміна домашньої прописки «синьо-жовтих», які донедавна приймали своїх суперників у Сумах. До слова, ігровий майданчик спортивного манежу Сумського державного університету вважався досить фартовим для вітчизняної збірної. Однак містом-господарем поєдинків «синьо-жовтих» у третьому та п’ятому турах відбору на ЧЄ-2020 — проти збірних Фарер­ських островів та Данії — обрали Київ.
 
Перед матчем iз Фарерами у столичному Палацi спорту наша збірна провела відкрите тренування, де і президент ФГУ, і головний тренер, і його підопічні в один голос заявили, що головним завданням для збірної було й залишається потрапляння на чемпіонат Європи.
Успішне проходження «спареної» дуелі зі скромними острів’янами (10 та 13 квітня) вимальовувало перед українською збірною доволі приємні турнірні перспективи. В реальності навіть існував непоганий шанс на дострокове отримання нашою збірною перепусток на Євро. Для цього «синьо-жовтим» потрібні були дві перемоги над Фарерами та дві невдачі чорногорців у паралельній «спарці» з чинним чемпіоном світу та олімпійських Ігор — збірною Данії.
 
І якщо підопічні Бебешка з першою частиною цього турнірного ребуса впоралися доволі успішно, перегравши в Києві Фарери — 30:19, то от дочекатися допомоги від іменитих данців «синьо-жовтим» не судилося. Чорногорці, котрі, нагадаємо, на старті відбору несподівано зіграли внічию з острів’янами, в домашньому матчі з чемпіонами світу не бажали достроково прощатися з надіями на майбутнє ЧЄ. Зрештою, доклавши титанічних зусиль, збірна Чорногорії спромоглася на сенсацію, завдавши команді Данії несподіваної поразки — 32:31, зберігши таким чином інтригу в боротьбі за дві прямі перепустки на Євро в групі 8. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група 8. 3-й тур.
Україна — Фарери — 30:19, Чорногорія — Данія — 32:31.
Турнірне становище: Данія, Україна — 4, Чорногорія — 3, Фарери — 1.