Загадка другого туру: соцiологи склали портрети прихильникiв Зеленського i Порошенка

10.04.2019
Загадка другого туру: соцiологи склали портрети прихильникiв Зеленського i Порошенка

Дослідники з'ясували, як можуть розподiлитися голоси у другому турі виборів (Колаж "24 канал")

Де ви проживаєте? 

Рекордні та непередбачувані. Так соціологи назвали перший тур президентських виборів-2019.
 
Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва опублікував результати опитувань на виході з виборчих дільниць 31 березня.
 
Завдяки цьому дослідники змогли з’ясувати, де проживають виборці Зеленського та Порошенка, яка в них освіта, вік та пріоритети та, врешті, як можуть розподiлитися голоси у другому турі. 
 
Володимир Зеленський став переможцем у 19 областях України. Конкуренцію йому змогли скласти лише на заході та на Донбасі. За Петра Порошенка найактивніше голосував Західний регіон, лідер­ство він отримав у Львівській i Тернопiльськiй областях.
 
Донбас віддав перевагу Юрію Бойку, а перемогу в Івано-Франківську здобула Юлія Тимошенко. Проте найбільше підтримки пан Зеленський здобув на півдні України, там майже кожен другий із тих, хто прийшов на виборчі дільниці, проголосував саме за актора. 
 
Цікаво, що, порівнюючи результати виборів із 2014 роком, можна чітко простежити, що електорат західних регіонів став пасивнішим, а сходу та півдня — навпаки, активізувався.
 
Наприклад, приріст активності спостерігався в таких областях як Запорізька (63% на противагу 51% у 2014 р.), Одеська (58% та 46% відповідно), Миколаївська (60% та 51%), Харківська (64% та 48%), Дніпропетровська (66% та 55%).
 
А от у західних областях України, виборці, навпаки, неактивно йшли на вибори — в Івано-Франківській області наразі проголосував 61%, а у 2014 р. — 74%, у Львівський — 68% та 78% відповідно, в Рівненській — 65% та 71%, Тернопільській — 66% та 76%. «Явка в областях, де більше прихильників Володимира Зеленського, була високою.
 
А от на заході — невисока явка в тих областях, на які електорально спирався Петро Порошенко, відіграла і, головне, — ще  раз може відіграти свою роль», — зазначила Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. 

Скільки вам, панове? 

А от якщо розглядати вікові межі виборців, то, як зазначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, Володимир Зеленський і тут зміг обіграти своїх противників.
 
Адже актор є лідером серед виборців майже в усіх вікових групах. Винятком є лише громадяни, старші за 60 років. Люди від 59 років надавали перевагу Порошенку.
 
Проте якщо ж розподiляти всі вікові межі, то виглядатимуть вони так. Наймолодший виборець, а це 18-29 років, обрав Зеленського — 57% виборців з усіх українців цього віку проголосували за шоумена.
 
Політичний аналітик Марія Золкіна запевняє, що будь-які аргументи до електорату пана Зеленського не матимуть шансів на зміну уподобань.
 
«Марно апелювати до браку досвіду державного управління чи політичної діяльності у Зеленського, бо для його виборців це є його вагомою перевагою, якщо порівняти з його конкурентами, а не проблемою і слабким місцем. Голосування за Зеленського  аномальне з огляду на те, що він зміг об’єднати під своїми «знаменами» виборців із різними характеристиками, запитами, мотивацією, і це голосування — не тільки «проти». Так, це справді  наймасштабніше протестне голосування за всю історію України, водорозділ для ви­борців проходив не за ідеологічними чи політично змістовними маркерами, а за критерієм неприналежності до «старих» еліт», — зазначила експерт. 
 
У групі виборців 30-39 років Зеленський теж є явним лідером — 45% виборців вирішили назвати його своїм кандидатом. Від 40 до 49 років — українці так само проголосували за пана Зеленського. Чинний Президент у всіх вікових межах посів другу позицію. 

А ви з міста чи села?

Де ж проживають українські виборці Зеленського та Порошенка? Опитування показало, що Зеленський має першість особливо у містах з населенням від 100 тисяч жителів, найменше його готові підтримувати у селах.
 
За словами директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної, Зеленський є лідером в усіх освітніх групах, особливо — серед виборців з незакінченою вищою освітою, а саме — студентів.
 
У групі виборців із вищою освітою у Зеленського 31% голосів, а Порошенка — 22%.
 
«Раніше ми говорили, що за Зеленського проголосує переважно молодь. Так і сталося. Проте, незважаючи на те, що молоді люди таки за нього проголосували, явка серед них була найнижча, але це не завадило йому здобути перемогу», — зауважила пані Бекешкіна.

Таки «по приколу»?

У виборі чоловіків і жінок  відмінності загалом незначні: і чоловіки, і жінки рівною мірою віддали перевагу Володимиру Зеленському — 31%, а от Петра Порошенка дещо більше підтримали чоловіки — 19% і 17% жінок.
 
Загалом майже половина виборців (47%) визначилися зі своїм кандидатом незалежно від виборчої кампанії, бо «завжди були прихильниками цього кандидата». Це характерно насамперед для виборців Петра Порошенка (63%) та Юлії Тимошенко (60%).
 
Найменше тих, хто визначився заздалегідь, виявилося серед виборців Зеленського (39%). А от виборців, які визначилися в останній день голосування чи безпосередньо на виборчій дільниці найбільше виявилося серед прихильників Шевченка (15%), Смешка (12%), Кошулинського (11%), Ляшка (11%). Найменше визначалися в останній день виборці Порошенка — 6%.