Прокремлівського мера Риги відсторонили через корупційний скандал

09.04.2019
Прокремлівського мера Риги відсторонили через корупційний скандал

Міністр довкілля і регіонального розвитку Латвії Юріс Пуце видав розпорядження про відсторонення Ніла Ушакова від виконання посадових обов’язків голови Ризької думи за невиконання статутних зобов’язань та порушення нормативних актів.
 
 
Про це свідчить інформація в офіційному віснику Latvijas Vёstnesis, повідомляє «Європейська правда».
 
 
Розпорядження Пуце може бути оскаржене в адміністративному районному суді впродовж 30 днів із дня його публікації.
 
 
Ушаков уже втретє є мером Ризької думи і головою правління проросійської партії «Злагода».
 
Мера Риги вважають причетним до кримінального процесу про можливі порушення під час закупівлі автобусів, тролейбусів і трамваїв, слідство в якому було розпочато торік у листопаді.
 
Загальна сума підозрілих операцій сягає 270 мільйонів євро. У грудні 2018 року Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії провело 30 обшуків і затримало сімох осіб.
 
Серед затриманих були підприємці та співробітники комунального підприємства Rїgas Satiksme, зокрема його колишній керівник Леон Бемхенс. Розслідування було проведено спільно з польським антикорупційним відомством, яке повідомило, що йдеться про можливі хабарі в розмірі 800 тисяч євро.
 
30 січня латвійське Бюро із запобігання та боротьби з корупцією провело обшук в офісі та будинку Ушакова у зв’язку зі справою про закупівлі в Rїgas Satiksme.
 
Відтепер Ушаков стане звичайним депутатом Ризької думи. Обов’язки її голови на час відсторонення може виконувати нинішній заступник мера Олег Буров, повідомляють латвійські ЗМІ. Сам Ушаков відкидає звинувачення й обіцяв подати апеляцію.
 
На думку латвійського політолога Філіпа Раєвського, яку він висловив у розмові з агенцією «Дел­фі», відсторонення Ушакова з посади мера Риги може суттєво вплинути на розклад сил у Ризькій думі і на латвійській політичній сцені загалом, зокрема місце на ній очолюваної Ушаковим партії «Злагода». 
 
Крім того, Ушаков балотується на травневих виборах до Європарламенту. В разі обрання, він залишить посаду партійного лідера, а ця проросійська партія не зможе знайти гідну заміну очільнику й може втратити свої впливи та рейтинги.
 
Також зміниться розклад сил у Ризькій думі, бо на наступних виборах чинна коаліція двох партій «Злагода» та «Честь служити Ризі» не зможуть набрати потрібну кількість голосів для чергового створення коаліції, відтак проросійські сили втратять владу в столиці.