Зупинити пустелю: понад 20 країн Африки побудують «живу стіну» на кордоні з Сахарою

09.04.2019
Більше 20 країн домовилися висадити десятки мільйонів дерев на південному кордоні пустелі Сахара, щоб зупинити її поширення далі по континенту.
 
Як пише ZmeScience, така жива огорожа, яка людей не ізолює, а навпаки — об’єднала конструктивною спільною справою, пройде по території 11 країн Африки — від Сенегалу до Джибуті.
 
Проект, вартість якого оцінюється у 8 мільярдів доларів, поки що реалізований на 15 відсотків: у Сенегалі вже встигли посадити 11 мільйонів дерев, у Нігерії вдалося відновити 4,8 мільйона гектарів сільськогосподарської землі, а в Ефіопії — 15 мільйонів гектарів. Будівництво стіни планують закінчити до 2030 року.
 
Навіть часткова реалізація цього проекту дозволяє збільшити стійкість району до Сахари. Зелена стіна уповільнює вплив сухого вітру на землю, відновлює мікроклімат і дозволяє вирощувати продовольчі культури навколо дерев, які удобрюють ґрунт.
 
У рамках проекту також паралельно з’явиться більше 350 тисяч нових робочих місць у сільській місцевості. Крім того, дерева поглинатимуть не менше 250 мільйонів тонн CO2 з атмосфери.
 
На думку експертів, у разі, якщо африканські держави не почнуть активно боротися з поширенням Сахари, із часом вона здатна захопити практично весь континент, кардинально змінюючи мікроклімат не лише в дотичних регіонах.