Україна вже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону

09.04.2019
Україна вже розпочала підготовку до наступного опалювального сезону

Наші підземні сховища газу нинішньої весни повніші, ніж зазвичай.

Доволі м’яка цьогорічна зима плюс зменшення паливної складової у промисловості разом дозволили на порядок скоротити споживання природного газу в нашій державі.
 
 
І поки в наших будинках ще триває весняний опалювальний сезон, Україна вже готується до осіннього: дуже завчасно розпочавши накопичувати газ у підземних сховищах. 
 
 
У період із січня по березень нинішнього року наша дер­жава спожила 11,1 млрд. кубометрів газу. Це на 16% менше за показники аналогічного періоду минулого року.
 
 
При цьому загальне використання газу для виробничо-технологічних потреб зменшилося на 2% і становило 900 млн. кубометрів природного газу.
 
Тож Україна входить у квітень 2019 року з максимальними запасами природного газу у своїх підземних сховищах за останні п’ять років.
 
За даними компанії «Укртрансгаз», упродовж першого кварталу 2019 року відбір газу зі сховищ також скоротився, і доволі суттєво.
 
Зменшення обсягів зафіксоване на рівні 2 млрд. кубометрів, що становить близько 28%. Таким чином узимку ми використали збережених раніше 5,1 млрд. кубометрів.
 
Ще одна приємна новина: ми стали більше використовувати газу власного видобутку. Так, за даними Укртрансгазу, надходження природного газу в газо­транспортну систему України від вітчизняних видобувних підприємств iз початку року і станом на березень 2019 зросло на 3% у порівняні із минулорічним показником. 
 
І, нарешті, напрочуд позитивною є динаміка, з якою ми використовували газ із сховищ. Так, iз початку сезону відбору газу, який торік стартував 7 листопада і наразі до останнього дня березня (адже опалювальний сезон ще триває і остаточна цифра буде відома пізніше) країна знизила запаси «блакитного палива» на 48,9%. Тобто на 8,4 млрд. кубометрів.
 
Таким чином, сьогодні ці запаси становлять 8,786 млрд. кубометрів. Торік ця цифра була суттєво меншою. Так, на початку квітня 2018 року запаси газу в підземних сховищах становили 7,5 млрд. куб. м.
 
А користуючись доволі низькою ціною на газ, яку зараз встановили на світових ринках, Україна цьогоріч почала закачування природного газу в підземні сховища ще до завершення опалювального сезону!
 
Так, за даними оператора газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз», лише в один день, 5 квітня 2019 року, нетто-закачування газу перевищила нетто-відбір iз ПСГ: було закачано 12,19 млн. куб. м, відібрано — 3,37 млн. куб. м.
 
Станом на останні дні динаміка зберігається. Обсяг газу в підземних сховищах України зріс уже до 8,762 млрд. кубометрів: за останню добу було закачано 14,68 млн. кубів газу, відібрано ж 6,05 млн. кубометрів.
 
Таким чином, дванадцять українських підземних сховищ з активною ємністю 31 млрд. кубометрів на сьогодні заповнені на 28%. Решту ж «Нафтогаз України» планує здавати в оренду зацікавленим структурам із Західної і Центральної Європи. 

ДО РЕЧІ

Ймовірно, вона подорожчає

Західні аналітики не вірять у здатність нафтових цін знову демонструвати рекорди падіння. Зокрема, Едвард Морс, глава дослідницького підрозділу Citi Group, вважає, що запаси — на «конструктивному» рівні.
 
Минулої п’ятниці Brent коштувала 70 доларів за барель, а WTI — 63 долари.
 
«Я вважаю, що ймовірність зростання цін є вищою, ніж зниження. Нафта була «перекуплена», однак ринок залишається напрочуд вузьким, і в другому кварталі ціни перебуватимуть у районі 70 доларів за барель», — стверджує Морс.
 
Його колега Ферейдун Фешаракі називає навіть суттєво вищі цифри. На його думку, фундаментальні показники попиту та пропозиції підштовхнуть ціни вгору до 75 і 80 доларів за барель у другій половині року.