Організатори псевдореабілітаційного центру поблизу Тернополя постануть перед судом

05.04.2019
Прокуратурою Тернопільської області скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо організованої групи з 6 осіб, що викрадали людей та незаконно позбавляли їх волі у реабілітаційному центрі, розташованому поблизу Тернополя.
 
 
Розслідування проводилося за частиною 3 статті 146 Кримінального Кодексу України — «викрадення людей та незаконне позбавлення їх волі, вчинені організованою групою». 
 
 
Як повідомляє прес-служба прокуратури Тернопільської області, встановлено, що організована група діяла з липня 2017-го по червень 2018-го року, створивши так званий псевдореабілітаційний центр для наркотично- та алкозалежних осіб, та тих, що страждають від ігроманії.
 
Встановлено 15 осіб, яких там незаконно позбавили волі.
 
Переконуючи родичів пацієнтів у необхідності лікування останніх особливим способом, при якому необхідно, мовляв, повністю позбавити їх спілкування із зовнішнім світом, зловмисники забирали у хворих мобільні телефони та фактично зачиняли у приміщенні на кілька місяців, не лікуючи.
 
А під виглядом надання корекційної психологічної допомоги особи, що не мають жодного стосунку до психології, всіляко знущались над потерпілими, принижуючи їх гідність. 
 
Правда, був у складі цієї злочинної групи лікар обласного Тернопільського наркологічного диспансеру — саме він скеровував хворих після завершення їх лікування у медичному закладі до цього начебто реабілітаційного центру для нібито психологічної реабілітації та продовження лікування від наркоманії та алкогольної залежності.
 
Також медик здійснював там огляд хворих та призначав їм препарати, що викликали сонливість та пригнічували волю.
 
Слідство встановило, що мали місце і випадки викрадення потенційних пацієнтів із дому та примусової їх доставки до реабілітаційого центру. При цьому оборудка була організована таким чином, що родичі пацієнтів ще й платили за їхнє псевдолікування від 10 000 до 30 000 гривень щомісячно.