Незрозуміле диво: динамівці насилу зуміли вийти переможцями у матчі проти «Зорі»

05.04.2019
Незрозуміле диво: динамівці насилу зуміли вийти переможцями у матчі проти «Зорі»

Динамівцям вдався переможний «камбек» у матчі проти «Зорі». (Фото з сайта УПЛ.)

Через матчі національної збірної у кваліфікації чемпіонату Європи та перший тур президентських виборів пауза в чемпіонаті країни видалася дещо довшою, ніж були традиційні перерви.
 
 
Заповнювати футбольний голод довелося навколофутбольними новинами, котрі стосувалися «паспортної справи Мораеса».
 
 
Після того, як в УЄФА почали дисциплнірне провадження в питанні можливого порушення в процесі надання бразильцеві українського громадянства, в Україні з острахом очікують фінального вердикту.
 
Якщо дисциплінарний комітет Європейського футбольного союзу визнає неправомiрність отримання Мораесом українського громадянства, то в двох матчах євровідбору-2020, в яких брав участь форвард доне­цького «Шахтаря», збірній України зарахують технічні поразки, й тоді здобуті «синьо-жовтими» у поєдинках проти Португалії та Люксембургу чотири очки перетворяться на «бублик».
 
Поки ж генеральний секретар ФФУ Юрій Запісоцький регулярно навідується до штаб-квартири УЄФА в Ньоні, де, вочевидь, активно переконує своїх міжнародних колег у законності всіх процедур, пов’язаних із набуттям Мораєсом українського громадянства.
 
Матчі ж другої частини чемпіонату, в якій його учасники вже розділені на два незалежних секстети, розпочалися з розгромної поразки учасника групового раунду Ліги Європи-2018/2019 — «Ворскли».
 
Після того, як у поточній першості полтавчани не змогли потрапити до єврокубкової шістки, втративши таким чином нагоду в наступному сезоні знову пограти на євроарені, керівництво клубу попрощалося з наставником команди Василем Сачком. 
 
Загалом, трохи більше десяти років Сачко — як гравець, а потім тренер — присвятив «Ворсклі». А його наступником на тренерському посту став відомий у минулому лівий півзахисник київського «Динамо» Віталій Косовський. На початку 2019 року він очолив молодіжний склад «ворсклян», але після відставки Сачка перейшов у полтавському клубі на вищий щабель.
 
Дебют Косовського біля керма першої команди Полтави відверто не вдався. Причину програшу «Карпатам» (0:4) в.о. головного тренера «Ворскли» побачив у відсутності порозуміння між новим наставником та гравцями: «Не можна за кілька днів познайомитися з колективом». 
 
Укотре, забивши в матчі два м’ячі, про свій бомбардирський талант нагадав форвард «біло-зелених» Мар’ян Швед. Як відомо, взимку він підписав попередній контракт iз шотландським грандом, який грає в аналогічних «карпатівським» кольорах, — «Селтіком». Дограючи ж сезон в Україні, Мар’ян на своєму рахунку вже має 13 голів.
 
Водночас наздогнати лідера бомбардирських перегонів — «гірника» Мораеса — намагається й капітан «Динамо» Віктор Циганков. У виїзній грі проти «Зорі» він також відзначився «дублем», допомігши киянам таким чином здобути важку вольову перемогу над командою Юрія Вернидуба — 3:2. 
 
Програючи по ходу поєдинка два м’ячі й граючи після вилучення Томаша Кадара в меншості, столичні футболісти спромоглися вирівняти рахунок у матчі. Коли ж суддя зрівняв чисельні склади команд, покаравши червоною карткою гравця «Зорі» Максима Білого, динамівцям завдяки вдало реалізованому Циганковим пенальті вдалося вирвати перемогу.
 
«Ми занадто рано розслабилися», — пояснив Білий.
 
Попри продемонстрований підопічними Олександра Хацкевича героїзм, не всім зрозумілі дії команди Юрія Вернидуба. Знаний у минулому гравець «Шахтаря» Віктор Грачов наголошує, що за 30 років у футболі він такого не бачив.
 
«Луганчани стояли, як фішки на тренуванні, а динамівці їх спокійно оббігали й забивали голи. Мабуть, таких матчів й у чемпіонаті Бангладеш немає. Зовсім не зрозумів, чому «Зоря» зупинилася, коли забила два м’ячі», — наголосив футбольний експерт  телеканала «Футбол». 
 
У свою чергу, «гірники» так само завдяки влучному удару з 11-метрової позначки, завданого його кращим снайпером Мораесом, здолали мінімально у гостях «Олександрію», котра, починаючи з 12-ї хвилини матчу, залишилася вдесятьох.
 
Водночас у «Динамо» неабияк радіють здобутому в Запоріжжі результату, котрий дозволив команді втриматися на старій семиочковій відстані від «Шахтаря» напередодні їхнього очного побачення в Києві. «Хацкевич сказав, що ми — супермужики», — заявив динамівець Денис Гармаш. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Матчі другого етапу. 23-й тур. «Карпати» — «Ворскла» — 4:0 (Понде, 26; Швед, 38, 62; Йода, 70 (пен.)), «Олександрія» — «Шахтар» — 0:1 (Мораєс, 12 (пен.); вилучення: Цуриков, 12 («О»)), «Зоря» — «Динамо» — 2:3 (Караваєв, 32; Білий, 54 — Буяльський, 58; Циганков, 63, 82 (пен.); вилучення: Білий, 69 — Кадар, 54), «Львів» — «Маріуполь» — 2:3 (Велозо, 22; Приймак, 80 — Зубков, 54 (пен.), 77; Борячук, 71). Матчі «Олімпік» — «Десна» та «Чорноморець» — «Арсенал-Київ» — відбулися вчора ввечері.
Турнірне становище в першій шістці: «Шахтар» — 60, «Динамо» — 53, «Олександрія» — 41, «Маріуполь» — 33, «Зоря» — 32.