Від котлет до торта: що оригінального можна приготувати з моркви

03.04.2019
Від котлет до торта: що оригінального можна приготувати з моркви

Корисно смакувати морквяними котлетами.

Щорічно 4 квітня відзначається Всесвітній день... моркви, якщо хтось раптом не знав.

 

От і правильно, що є й такий день!

 

Бо цей овоч заслуговує на особливу увагу. Він — один із найсолодших на Землі (попереду лише буряк).

 

Крім того, морква — чемпіон серед овочів за вмістом вітаміну А. Її 100 г забезпечать усю рекомендовану добову дозу!

В ній також чимало кальцію: у 9 плодах середнього розміру його міститься стільки ж, скільки у склянці молока, — і це робить моркву незамінним інгредієнтом у веганських стравах або ж для тих, хто дотримується посту. 

Для багатьох морква — перш за все, це морквяні котлетки (от же вони мені далися — не приїдаються взагалі!) та салати. І, зрозуміло, десерт та випічка. Словом, морква — універсальна і практично незамінна на нашому столі. 

Кольорове рішення сніданків та вечер

На сніданок чи вечерю, у будень чи навіть на свято можна смакувати морквяними котлетами. Потріть 0,5 кг основного інгредієнта, залийте півсклянкою молока і хвилин 10 потушкуйте. Якщо нема для цього часу — тріть моркву на найдрібнішу тертку, додайте по 3 столові ложки розтопленого масла та манки, доведіть до кипіння і залиште для набухання (дочекайтеся, поки суміш прохолоне).
 
Далі додайте 2 яйця і спеції за смаком, сформуйте котлети і обсмажте їх на олії. Коли замість манки у моркву додають пластівці геркулесу і 70 г майонезу — тоді морквяні котлети більше смакують чоловікам.
 
І обід, зрозуміло, також вдасться, якщо приготувати яскравий морквяний крем-суп. На кілограм моркви потрібно 2 цибулини, 2 зубці часнику, корінь імбиру (приблизно 1—2 см), олія для обсмажування, 30 г вершкового масла, лавровий лист, сіль і перець.
 
На олії (дуже смакує оливкова, але добре і з соняшниковою) обсмажте моркву, цибулю і часник. Перекладіть усе в каструлю і залийте овочевим або м’ясним бульйоном.
 
Варіть до готовності овочів, насамкінець посоліть, поперчіть, додайте імбир, трішки мускатного горіха і кілька лаврових листочків. Залишилося суп лише збити у блендері й подати зі сметаною та грінками. 
 
Кольоровий та апетитний крем-суп.
 
Щоб приготувати смачнющі грінки, спочатку в розтоплене масло покладіть 2 зубчики розтовченого часнику, додайте по дрібці солі і перцю, розмішайте і всипте кубики хліба. Обсмажуйте до хрумкоти.
 

Парад салатів

Напевне, і рецептів уточнювати не потрібно: морква практично до кожного салату не просто підходить, вона йому пасує: якомусь додає кольору, барвистості, якомусь — соковитості, якомусь — корисності, якомусь — іншого певного відтінку.
 
Її можна варити чи додавати сирою, вона дивним чином «вписується» різною і всюди. 
 
У будь–яку пору року, а особливо навесні, буде корисним «Салат краси». Для його приготування потрібно 4 середні морквини, селера, половина лимона, невеликий пучок петрушки, 2 столові ложки соєвої, лляної чи оливкової олії, сіль і цукор.
 
Моркву та селеру почистіть і потріть на великiй тертці. Додайте посічену петрушку, сік iз цитрини, олію, сіль і чайну ложку цукру, добре вимішайте.
 
Маріанна Ковальчук iз Богородчан пропонує два авторські, дуже смачні салати з морквою. 
 
Перший — iз квасолею. Потрібно цибулю порізати півкружельцями і тушкувати в олії, додати моркву, потерту на великій терці, і вже тушкувати до готовності.
 
Моркву і цибулю перекласти в іншу посудину, додати відварену квасолю, посолити, поперчити до смаку, додати сухарики, трошки часничку і заправити майонезом (сухарики класти перед споживанням, щоб не розмокли).
 
Салат iз моркви з курячим філе готуємо так. Спочатку тушкуємо цибулю з морквою, перекладаємо в іншу посудину, сюди додати відварене куряче філе, болгарський перець, твердий сир, 2-3 відварених яйця (все ріжемо соломкою), можна додати мариновані печериці, посолити, поперчити до смаку, заправити майонезом. І можна смакувати!

Чаюємо зі смаколиками

І морквяний торт на десерт.
 
О торт! Так, напевне, кожен вигукне, коли побачить це диво кулінарного мистецтва на столі. Авторка морквяного торта, Анна Носова-Посацька з Івано-Франківська, також наголошує на особливому смаку такої випічки і на зовнішній привабливості — з ним буде гарним свято! 
 
Отож треба: 3 яйця, 240 г цукру, 240 г борошна, 6 г соди, 6 г розпушувача, 180 г олії, 210 г моркви, горішки за бажанням, десь 2 столові ложки спецій (мускатний горіх, горіх, імбир), цедра апельсина.
 
Горішки підсушити і подрібнити (не на муку). Цукор збити з яйцями до побілішання маси, додати олію, знову збити. Додати просіяні сухі інгредієнти, перемішати.
 
Додати моркву, цедру і горіхи. Розділити тісто по двох формах, щоб розрізати навпіл. Випікати при 170 градусах 30-40 хвилин до сухої зубочистки.
Інгредієнти для крему такі: 700 г сиру м’якого, 200-300 г вершків, 80 г цукрової пудри. Це все збити міксером до загустіння.
 
Для приготування карамелі беремо: 150 г цукру, 40 г води, 50 г апельсинового соку, цедру апельсина, 100 г вершків 33%, 70 г вершкового масла. Цукор з водою розтопити до карамельного кольору (слідкуйте, щоб не перегоріло, бо гірчитиме). Далі треба зняти з вогню і додати масло кімнатної температури й енергійно мішати, гарячі сік і вершки (обережно, бо дуже це все бризкається). Остудити. Коржі просочити карамелькою, перемастити кремом і поставити в холодильник.
 
Для приготування іншого пишного смачнющого творіння з назвою «Пляцок морквяно-вершковий» знадобляться: 500 г моркви, 300 г борошна, 300 г цукру, 150 г родзинок, 200 мл соняшникової олії, 4 яйця, лимон, пакетик розпушувача для тіста, кориця, мускатний горіх, гвоздика. Для крему: 400 мл вершків (або свіжої сметани), ваніль, жменя горіхів, які вам подобаються, апельсин і 150 г цукрової пудри. 
 
Спочатку замочіть на півгодини родзинки, злийте воду і висушіть їх. Моркву натріть на дрібній тертці. Борошно просійте, додайте в нього розпушувач, по дрібці солі, гвоздики, кориці і мускатного горіха. Акуратно відділіть жовтки від білків, додайте в жовтки половину цукру, цедру лимона і збийте суміш до піни. Білки (з рештою цукру) збийте окремо. Додайте до тіста олію, борошно, терту моркву, родзинки та горіхи (за бажанням) і збиті білки, розмішайте.
 
Форму для випікання зма­стіть маслом, присипте сухарями, вилийте в неї тісто і ставте в духовку, розігріту до 150—180 градусів. Якщо тісто за 20 хвилин не пропеклося, чіпляється до дерев’яної палички — печіть ще хвилин 10. Коли бісквіт трішки прохолоне, зробіть надріз, вставте в нього нитку і розріжте по­здовж.
 
Щоб приготувати крем, помийте апельсин, покладіть його в окріп і варіть 5 хвилин, щоб шкірка розм’якла. Пропустіть його через м’ясорубку й остудіть. Окремо збийте вершки (чи сметану) з цукровою пудрою і ваніллю (починайте збивати на невеликій швидкості, поступово збільшуючи її).
 
Додайте горіхи, перемелений апельсин, але вже не збивайте — лиш перемішайте і змажте коржі. Торт вийде високий, пухкий і яскравий. Нехай він настоїться чотири години у холодильнику — і смачного!
 
Погодьтеся, Всесвітній день моркви — чудовий привід дізнатися що-небудь нове про чудовий коренеплід і нові рецепти з ним. А ще задуматися над тим, як додати побільше моркви в свій щоденний раціон.