А поговоримо після перемоги: чи пустять Зеленського його політтехнологи на дебати з Порошенком

03.04.2019
А поговоримо після перемоги: чи пустять Зеленського його політтехнологи на дебати з Порошенком

Результати ЦВК

 
На момент здачі номеру Центральна виборча комісія опрацювала 99,5% електронних протоколів.
 
 
За останніми результатами, Володимир Зеленський отримує 30,2%, Петро Порошенко — 15,9%, а Юлія Тимошенко — 13,4%.
 
 
Попередньо другий тур виборів, який пройде 21 квітня, відбудеться за участю актора Володимира Зеленського та чинного Президента Петра Порошенка. 

Їм немає про що говорити

Ще в понеділок Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів на пост Президента України, що пройшли у другий тур виборів, провести теледебати.
 
Проте зустрітися напередодні другого туру кандидатам у президенти навряд чи вдасться.
 
Адже радник Володимира Зеленського Руслан Рябошапка уже заявив, що  Зеленському немає про що дебатувати з кандидатом у президенти Петром Порошенком і ця розмова не має ніякого сенсу.
 
Представники команди Зеленського також повідомили — що для них є інші пріоритети напередодні другого туру і займатимуться вони справами, а не розмовами, додав Рябошапка. При цьому пообіцяв у найближчий час представити команду та програму пана Зеленського.
 
Політичний експерт Андрій Овдій упевнений, що політтехнологи Зеленського не допустять виступу на дебатах:
 
«Зеленського не пускають на дебати з тiєї самої причини, з якої в нього не може взяти інтерв’ю ніхто з журналістів — його команда боїться зруйнувати образ доброї, ввічливої та освіченої людини. Людина, яка почала цікавитися політикою рік тому, просто не може йти на дебати хоча б тому, що він просто не є достатньо підкованим у низці питань, які йому, без сумніву, поставить його опонент. Я точно можу сказати, якщо такий діалог і відбудеться, він точно нашкодить образу, який так старанно будує команда Володимира Олександровича».
 
Експерт із політичних питань запевняє, що Порошенку не слід робити ставку на тотальне зниження репутації Володимира Зеленського.
 
«Хоч би яким недосвідченним у політиці він був, в очах людей він є персоною з незаплямованою репутацією, він усе ще нова людина в політиці, що для багатьох українців стане визначальним фактором під час голосування у другому турі. Адже досить часто українці голосують не за, а проти когось», — підсумував пан Андрій.
 
У свою чергу, чинний глава держави Петро Порошенко зазначив, що таки наполягатиме на проведенні теледебатів, які називає необхідністю напередодні другого туру і готовий говорити та дебатувати з Володимиром Зеленським. 

А що кажуть у світі?

Про те, що вибори вважають демократичними та такими, що відбулися, заявили в ОБСЄ, ЄС, низці країн світу, а також громадських організацій із прав людини. Посли країн Великої сімки G7 привітали попередні висновки місії міжнародних спостерігачів ОБСЄ.
 
«Посли G7 вітають попередні висновки Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини і відзначають, що перший тур президентських виборів, проведений 31 березня, пройшов у конкурентній боротьбі та в основному в мирній і безпечній атмосфері», — йдеться у заяві.
 
У Європейському союзі назвали українські вибори конкурентними та розраховують на проведення вільних і чесних виборів Президента України і в другому турі голосування 21 квітня.
 
Прокоментували ситуацію з волевиявленням і представники міжнародної делегації Національного демократичного інституту.
 
«Уже вдруге з часу Революції гідності, попри російську агресію, Україна провела вибори, які всебічно відображають волю виборців та відповідають основним міжнародним стандартам», — зазначив колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, який є співголовою делегації.
 
«Однак багато суттєвих можливостей щодо захисту достовірності виборчого процесу повинні бути використані напередодні другого туру», — додав представник делегації.

Феномен Кучми

За історію незалежності України вибори 2019 стануть п’ятими, які відбудуться в два тури. Лише двічі президенти перемагали, набравши більше ніж 50% — у 1991 році Леонід Кравчук та в 2014 році Петро Порошенко.
 
У 1994 році після першого туру розрив між переможцем Кравчуком i Леонідом Кучмою, який посів друге місце, становив 7,19%. І, що цікаво, це єдиний раз, коли в пiдсумку переміг той, хто програв у першому турі, — тоді Президентом обрали Леоніда Кучму.
 
У 1999 році після першого туру розрив між першим і другим місцем становив рекордні 14,25% між чинним главою Леонідом Кучмою та комуністом Петром Симоненком.
 
І після другого туру Кучму переобрали на другий термін, а розрив між ним і Симоненком становив понад 17%. 2004 рік, після першого туру між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем був встановлений найменший iз моменту проголошення незалежності розрив — менше 1%.
 
А от у 2010 році після першого туру розрив між двома першими місцями становив 10,27% — Віктор Янукович отримав тоді 35,32%, а Юлія Тимошенко — 25,05%.
 
Чи вдасться Петру Порошенку повторити феномен Леоніда Кучми-1994, ми зможемо дізнатися вже за три тижні. За результатами електронних протоколів ЦВК, розрив між Володимиром Зеленським i Петром Порошенком становить більш ніж 14%.