Окружний адмінсуд став на бік КМДА у справі про заборону в Києві пересувних цирків із тваринами

02.04.2019
Окружний адмінсуд став на бік КМДА у справі про заборону в Києві пересувних цирків із тваринами

(Фото з сайта nashkiev.ua.)

Феміда визнала законним рішення Київської адміністрації про заборону роботи шапіто з тваринами на території столиці.
 
 
Про це повідомив представник громадської організації UAnimals Олександр Тодорчук на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук».
 
 
«Суд підтвердив законність рішення КМДА про заборону шапіто з тваринами в Києві. Циркові лобі відмовилися від своїх спроб повернути в столицю знущання», — написав він.
 
У коментарі «УМ» зоозахисник Олександр Тодорчук наголошує, що в усіх цирках умови просто жахливі:
 
«Ми були в Національному цирку України, де тварин утримують на лічених метрах, а в «Шапіто» ці умови ще гірші. 80% життя тварини на самоті проводять у тісних вольєрах. Тварин небезпечно використовувати в цирку, як для самих тварин, так і для людей. По-перше, чотирилапі від знущання і виснаження фактично божеволіють. Це називається «стереотипна поведінка тварин», коли вони повторюють постійно один і той самий рух, розхитуються з боку в бiк, роздряпують себе чи вольєри. Більше того, пухнасті артисти дуже часто нападають на своїх дресирувальників, після чого їх, як правило, вбивають, присипляють. Ми знаємо велику кількість ситуацій, коли тварини нападали на дорослих глядачів і дітей. Ви можете знайти багато відео з подібними кадрами». 
 
У грудні минулого року Міністерство екології України ініціювало заборону на використання диких тварин у цирках і запровадження адміністративної відповідальності за такі дії. Протягом останніх років у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів щодо захисту тварин. Зокрема, проект №5283 передбачає заборону використання тварин у пересувних цирках. Але понад два роки профільний комітет не надає висновки щодо цього документа.
 
На початку 2017 року в Україні розглядали законопроект, який повністю заборонив би виступи тварин у цирках через знущання над ними. Тоді дресирувальники і багато власників цирків були незадоволені ініціативою і заявили, що не скрізь із тваринами поводяться 
жорстоко.
 
Засновник зоозахисної ініціативи UAnimals Олександр Тодорчук переконаний, що гуманної циркової дресури не існує: «Будь-яка циркова дресура — це знущання. У циркових дресирувальників є цілий арсенал інструментів, які вони використовують, щоб досягти «правильної» поведінки й реакції чотирилапих — від батогів до палиць, елоктрошокерів і гаків. Наприклад, слонів, оскільки у них дуже міцна шкіра, дресирують із анкусом. Анкус — це така палиця, на кінці якої — гак. На арені цирку можна дуже часто побачити в руках дресирувальників штучну довгу квітку, а насправді під цією квіткою ховається гак, яким пробивають вуха слонів як найбільш чутливу частину їхнього тіла». 
 
Офіційно виступи диких тварин у цирках повністю заборонені в Австрії, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії, кількох містах Німеччини. У Болівії, Греції, Данії заборонені циркові виступи і диких, і свійських тварин.
 
Олександр Тодорчук під час розмови з «УМ» додає, що остання новина стосується заборони пересувних цирків із тваринами на території Києва. Тобто ці тварини нікуди не дінуться, просто цирки поїдуть в інші міста і продовжать, на жаль, експлуатувати їх.
 
«Однак важливим є момент, що велика частина території для гастролей цирків із тваринами відпала, і це добре. А ще ми помітили тенденцію, що сьогодні нові цирки з тваринами не створюють, бо це вже є невигідним та неперспективним бізнесом. Отже, як наслідок, ніхто не купує нових тварин. Що стосується законодавчої заборони, то вона передбачає п’ятирічний перехідний етап, за який дресирувальники та власники тварин мають знайти нове місце для їх утримання, реабілітаційні центри. Цього часу більш ніж достатньо», — підкреслює зоозахисник. 

ДОВІДКА «УМ»

У грудні 2018 року Кабінет Міністрів підтримав законопроект, який встановлює заборону на цирки з тваринами. На перехідний період виділили 5 років. Від подібних шапіто вже відмовилися у низці міст України. Серед них Дніпро, Вінниця, Ужгород, Львів, Черкаси та інші.