У Харкові збудують перший в Україні центр — аналог американської служби «911»

29.03.2019
Європейський інвестиційний банк виділить Харкову 21 мільйон євро на створення системи «Безпечне місто».
 
Деталі цієї угоди обговорили перший заступник міського голови Ігор Терехов та співробітник Департаменту транспорту ЄІБ Іштван Хайцингер. 
 
У рамках проекту на вулицях та автошляхах міста встановлять відео­камери, інформація з яких надходитиме до Єдиного ситуативного центру, що є аналогом знаменитої американської служби «911». Його будівництво заплановане на наступний рік.
 
«Там буде база даних iз картами міста, районів та місць, де розташовані пожежні гідранти, — повідомив пан Терехов. — Коли надходитиме дзвінок про виникнення певної ситуації, оператор по GPS побачить, де перебуває потрібна машина, й одразу передасть рятувальникам адресу і план об’єкта. Патрульним також буде зрозуміло, як саме зайти і як відреагувати на проблему. З початком роботи центру ручне управління певними процесами взагалі відпаде».
 
Під єдиним дахом працюватимуть оператори всіх міських служб — ДСНС, поліції, «швидкої допомоги», комунальних підприємств. Для Харкова кредитна підтримка ЄІБ має особливе значення, оскільки через близькість до лінії фронту інвестори не поспішають вкладати кошти у розвиток інфраструктури міста. Сторони вже обговорили деталі проекту й днями почнуть активно його реалізовувати.
 
«Україна — перша країна у світі, де ми фінансуємо подібні програми, — сказав Іштван Хайцингер. — Не було ще банку, який би фінансував проект безпеки доріг у містах. Для нас це шанс засвідчити, що не лише в Євросоюзі є міста, де реалізуються такі ідеї».
 
Співробітництво мерії Харкова з Європейським інвестиційним банком триває вже кілька років. Раніше було підписано кредитний договір на закупку в корпорації «Богдан» 57 тролейбусів.
 
ЄІБ також частково профінансує будівництво двох нових станцій метрополітену в бік аеропорту та електродепо в районі Олексіївського житлового масиву.