Без позитиву: українські фігуристи відкатали Чемпіонат світу в Японії на низькому рівні

29.03.2019
Без позитиву: українські фігуристи відкатали Чемпіонат світу в Японії на низькому рівні

На ЧС-2019 у Сайтамі Олександра Назарова та Максим Нікітін показали незвично низький для себе рівень катання. (Фото з сайта ufsf.com.ua)

Черговий вельми скромний виступ українських фігуристів на чемпіонаті світу, котрий у нинішньому році відбувся в японському місті Саїтама, приніс, як має бути в такій ситуації, більше розпачу, ніж позитиву.
 
 
Делегація, котру відрядила наша країна до Японії, складалася лише з представника чоловічого одиночного катання та танцювальної пари. 
 
 
Як пояснила голова нашої делегації на світовій першості Марія Тумановська-Чайка, відправити до Саїтами повноцінну команду не вдалося через те, що «нашій одиночниці Анастасії Гожві, котра змагалася на ЧЄ-2019, не вдалося набрати необхідний технічний мінімум для участі в «мундіалі», а українські спортивні пари ще занадто юні, аби цьогоріч виступати на дорослому чемпіонаті світу.
 
Ті ж з українських фігуристів, хто відібрався на планетарний форум, показали в Країні Схiдного Сонця більш ніж скромні результати.
 
Танцювальна пара з Харкова Олександра Назарова/Максим Нікітін завершила змагання на 20-му місці. Після першого танцю український дует перебував на 19-му щаблі, але намагання в довільному прокаті покращити підсумковий результат завершилися падінням Максима й погіршенням турнірної позиції.
 
Вочевидь від учасників Олімпіади-2018 подібного перформансу не очікували, однак проб­леми з підготовкою до ЧС, пов’язані з травмою одного з партнерів дуету, призвели до того, що на своєму п’ятому планетарному форумі Назарова та Нікітін показали найгірший у кар’єрі результат.
 
«Будемо розбиратися, що сталося. Скажу лише, що нашою метою в житті завжди був постійний рух уперед, покращення катання, пошук новацій у танцях. Ось з цих глобальних цілей і формуватимемо плани на майбутній сезон», — заявив Максим Нікітін. 
 
Водночас для 17-річного Івана Шмуратка японський ЧС був першим у кар’єрі дорослим «мундіалем». Відтак занадто суворими висновки розбору його «польотів» у Саїтамі бути не повинні. Не пройшовши далі короткої програми, учень Марії Амірханової завершив змагання на 29-му місці. 
 
«Вважаю, що Іван гідно пройшов це випробування: набув досвіду й показав прогрес у своєму катанні», — сказала в коментарі прес-службі федерації фігурного катання України Марія Тумановська-Чайка. За її словами, на юного Шмуратка в нинішньо­му сезоні випало серйозне навантаження, адже через травму лідера українського чоловічого катання Ярослава Паніота Іванові випало змагатися одразу на двох фронтах — юніорські етапи Гран прі, дорослий чемпіонат Європи, юніорський чемпіонат світу, а також чемпіонат світу серед дорослих. 
 
«Це дуже нелегко, Іванові доводилося готуватися у стислі терміни, тому я би не поспішала давати негативну оцінку його виступу в Сайтамі», — резюмувала Тумановська-Чайка. 
 
Що ж до лідерів світового фігурного катання, то кращими на ЧС-2019 були: серед чоловіків — Нейтон Чен із США, серед жінок — Аліна Загітова з Росії, поміж танцювальних пар — Габріелла Пападакіс/Гійом Сізерон iз Франції; у парному катанні — Сунь Веньцзин та Хань Цунь iз Китаю. 

ХРОНІКА

Хокей
Чемпіонат України. «Плей-оф». Півфінал (серія до 4-х перемог). «Кременчук» — «Дніпро» — 2:6. Рахунок у серії — 3:4.
Дебютант турніру — херсонський «Дніпро» — став другим учасником «золотого» фіналу, в якому третій команді регулярного сезону протистоятиме його переможець та чинний чемпіон країни — «Донбас».