Після двох спарених матчів збірна України очолила свою відбіркову групу у відборі на ЧЄ-2020

27.03.2019
Після двох спарених матчів збірна України очолила свою відбіркову групу у відборі на ЧЄ-2020

Віктор Циганков став єдиним українським збірником, кому вдалося вразити ворота збірної Люксембургу на стадіоні «Жозі Бартель». (Фото з сайта liga.net.)

Уже не раз доводилося бачити, що збірній України краще даються матчі з сильними опонентами.
 
 
Окрім того, українська національна команда тяжко грає другий з пари об’єднаних поєдинків у відборі чемпіонату Європи чи світу.
 
 
Обидва ці твердження щодо особливостей функціонування «синьо-жовтих» знову «спрацювали» на старті кваліфікації ЧЄ-2020.
 
 
Отримавши хороший результат у грі з чинним чемпіоном континенту, через кілька днів підопічні Андрія Шевченка ледь не осоромилися у протистоянні зі скромною збірною Люксембургу.
 
Помилка сприйняття
 
Звісно, непереконлива гра українських футболістів у Люксекмбурзi швидко забудеться, а три залікові пункти, опинившись у синьо-жовтій скриньці, будемо сподіватися, посприяють тому, що збірна України напряму зможе кваліфікуватися на Євро-2020.
 
Водночас значно актуальнішим у цій історії має стати отриманий українською командою урок на тему «слабких суперників у спорті не буває».
 
Перед грою з Люксембургом головний тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко наголошував, що легковажне ставлення до суперника може дорого коштувати його команді. Змінюючи в порівнянні з поєдинком у Лісабоні одразу п’ятьох футболістів «основи», Шевченко, без сумніву, ризикував. Адже, прагнучи освіжити емоційно і фізично колектив, він порушив зіграність команди.
 
Відчуття, що молоді та бадьорі українські збірники зможуть легко розібратися зі скромним європейським футбольним карликом, якоюсь мірою зіграло з Шевченком та К° злий жарт. Не сказати, що в матчі з Люксембургом «синьо-жовті» виглядали безвідповідально й грали упівсили. Але ставка на молодий рухливий атакувальний склад не спрацювала.
 
Однак загалом, здається, проблема була в іншому. Збірна Люксембургу — це вже давно не хлопчики для биття. І їхня перемога над Литвою в стартовому турі групового відбору ЧЄ-2020 — зайве тому пітвердження.
 
У збірної ж України наразі немає двох рівноцінних складів, а переконання, що українська молодь, нашвидкуруч підсилена кращим бомбардиром поточної національної першості, може легко розібратися з Люксембургом, виявилося в чомусь помилковим.
 
«Супернику — одні компліменти», — сказав після поєдинку півзахисник української збірної Євген Коноплянка. Змусивши «синьо-жовтих» спочатку відігруватися, а потім довго працювати над повторним узяттям своїх воріт, збірна Люксембургу практично перебувала за мить від сенсації. Однак утримати нічию господарям не вдалося.
 
Під час фінального штурму півзахисник «синьо-жовтих» Руслан Малиновський виконав стандарт, а гравець Люксембургу Жерсон Родрігес зрізав м’яч у свої ворота.
 
Проблемна натуралізація
 
«При всій повазі до суперника ми повинні його перемагати значно легше. Удома, граючи на кращому полі, ми це доведемо. А зараз ми маємо три здобуті очки, котрі потрібні для реалізації нашого завдання — виходу на Євро», — наголосив Малиновський.
 
Після того як португальці вдруге поспіль — цього разу проти Сербії — зіграли вдома внічию, збірна України захопила лідерство у групі «В». Засмучені ж невдачею своєї команди шанувальники португальської збірної почали надавати їй різного роду підтримку.
 
Так, в одному з провідних спортивних видань Португалії з’явилася стаття про те, що УЄФА має зарахувати збірній України технічні поразки в матчах проти Португалії та Люксембургу через те, що в її складі грав натуралізований з порушеннями регламентних норм футболіст.
 
Зрозуміло, що йдеться про бразильського форварда «Шахтаря» Жуніора Мораеса, котрий за кілька днів до старту відбору на Євро-2020 отримав паспорт громадянина України.
 
Як відзначають португальські ЗМІ, натуралізація Мораеса відбулася з порушенням вимог ФІФА, оскільки перед отриманням українського паспорта бразилець не прожив в Україні безперервно п’ять років. Детально вивчаючи футбольну біографію Мораеса, котрий до України приїхав у 2012 році, португальці виявили в ній «прогалину», пов’язану з кількамісячним його виступом Жуніора в Китаї. Тож вийшло так, що замість повноцінних п’яти років, безперервність перебування Мораеса в Україні становить лише 4 роки й 8 місяців.
 
Водночас українські спортивні юристи наголошують, що у справі з українським громадянством Мораеса були дотримані всі норми як вітчизняного законодаства, так і регламент ФІФА, згідно з яким при визначенні кількості років, безперерв­но прожитих у країні, до уваги беруться місцеві закони. В Україні ж вважається безперервним проживання, якщо воно триває 183 дні в році.
 
Тож, коли в 2017 році Мораес на чотири місяці вирушив в оренду з «Динамо» до китайського «Тяньцзинь Теда», це правило про безперервність проживання в Україні він не порушив.
 
Водночас останнє слово в цій історії все ж має сказати ФІФА. Як відзначають португальські ЗМІ, футбольні фунціонери місцевої федерації вже підготували скаргу на неналежним чином проведену натуралізацію Мораеса. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група В. 2-й тур. Португалія — Сербія — 1:1, Люксембург — Україна — 1:2 (Тюрпель, 34 — Циганков, 40; Родрігес, 90+3 (у свої ворота).
Турнірне становище: Україна — 4, Люксембург — 3, Португалія — 2, Сербія — 1 (1 матч), Литва — 0 (1).