Тернопільського фермера ошукали підставні «бізнесмени»

26.03.2019
Тернопільського фермера ошукали підставні «бізнесмени»

Якщо хочете мати хороші добрива під майбутній урожай, тримайте зв’язок із перевіреними постачальниками. (Фото з сайта agro-business.com.ua.)

Про новий спосіб обдурювати на нагальних потребах покупців-аграріїв повідомила прес-служба ГУ Національної поліції у Тернопільській області.
 
До поліцейських Ланівського району із заявою про шахрайство звернувся керівник одного з місцевих сільськогосподарських підприємств.
 
Чоловік розповів, що гроші у нього видурили невідомі підставні особи, як оплату за міндобрива. Фермерові зателефонували представники відомої компанії, що займається реалізацією паливно-мастильних матеріалів та мінеральних добрив, і запропонували за вигідною ціною придбати аміачну селітру.
 
Фірма, співробітниками якої представилися додзвонювачі, на ринку працює багато років, має хорошу репутацію, що й спонукало керівника до співпраці.
 
Узгодивши всі формальні фінансові домовленості, фермер очікував на поставку мінеральних добрив. Одного дня справді прибула вантажівка з аміачною селітрою, тож керівник відправив гроші на рахунок фірми-постачальника.
 
Та сталося не так, як гадалося: водій відмовився вивантажувати товар, бо його керівництво не побачило надходження коштів, відправлених фермером.
 
Шахрайську схему вдалося розплутати одразу, хоч повернути кошти тепер складно. Виявилося, зловмисники працювали на два фронти: керівникові сільськогосподарського підприємства привезли селітру постачальники з Тернополя, з якими пройдисвіти домовлялися про товар від імені ланівчанина.
 
Але наданий ними фермеру рахунок, на який і були перераховані кошти, не належав ні тернопільському підприємству, ні фірмі з Білої Церкви Київської області, представниками якої вдавали себе шахраї.
 
Відомості за фактом шахрайства внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і кваліфіковано частиною 3 статті 190 ККУ. Поліцейські вживають оперативних заходів, аби встановити та розшукати підозрюваних осіб, а агропідприємців застерігають бути уважнішими, здійснюючи будь-які, на перший погляд, цілком вигідні й грамотно задокументовані фінансові операції.